eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Mécsesek égnek egy síron a felvidéki Ajnácskő temetőjében a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2016. október 30-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Figyelmeztette a lakosságot a katasztrófavédelem

Az elkövetkező napokban többen kilátogatnak a temetőbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Sokan otthon is mécseseket, gyertyákat gyújtanak. Ezzel kapcsolatban ad jó tanácsokat a katasztrófavédelem, hogy megelőzhetőek legyenek az otthoni és a temetői tűzesetek.

Tavaly egész évben 98 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén. A legtöbbször, 66 esetben a temető növényzete és a száraz avar kapott lángra. A legtöbb esetben csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, de néhány helyen a temető melletti területre is átterjedt a tűz, és többhektáros, kiterjedt szabadtéri tűz alakult ki. Összesen 330 ezer négyzetméternyi terület égett le. 17 alkalommal a temető területén kihelyezett szemetes gyulladt ki, 15 esetben pedig a sírhelyeken elhelyezett koszorúk égtek - sorolta az adatokat a halottak napja kapcsán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye.

Tavaly október vége és november eleje között 13 temetőben keletkezett tűz. Ugyanebben az időszakban 12 lakóépületben csaptak fel a lángok kegyeleti gyertyák és mécsesek miatt.

A szakemberek jó tanácsokkal látják el a lakosságot a tragédiák megelőzése érdekében.

Atemetői tüzek megelőzése érdekében mindenki tisztítsa meg a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól és csak hőálló mécsestartóban lévő mécsest gyújtson meg! A mécsest úgy helyezze el, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.

  • "Az égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el!
  • A temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe ne dobjunk izzó, forró tárgyakat!
  • Aki a temetőben tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot és értesítse a temető biztonsági személyzetét!"

Sokan otthon is gyertyát gyújtanak ebben az időszakban. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz. A tűzálló tálra, a gyúlékony tárgyaktól távolabb helyezett gyertya vagy mécses nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés.

A meggyújtott gyertyát ne hagyjuk felügyelet nélkül!

- figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Akik halloweent ünnepelnek és töklámpást készítenek, ügyeljenek arra, hogy a lámpás ne tudjon felborulni, és ne legyen a közelében semmi, ami meg tud gyulladni. Akik kültéren helyeznek el töklámpást, abba gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyenek! Ez akkor sem okoz tüzet, ha a szél száraz faleveleket fúj oda, vagy felborítja a töklámpást.

(A nyitókép illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×