eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Egyperces néma felállással emlékeznek meg a képviselők a közelmúltban elhunyt volt képviselőtársaikról az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én.MTI/Máthé Zoltán
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Sűrű három nap kezdődik az Országgyűlésben

Háromnapos ülést tart az Országgyűlés a hosszú hétvége után. A parlament egyebek mellett az építési törvény módosításáról és a háborús veszélyhelyzet újabb meghosszabbításáról is tárgyal majd

Az Országgyűlés plenáris ülése kedd délután 1-kor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd interpellációk, azonnali kérdések és kérdések következnek.

A parlament megvitatja az állami építkezésekről szóló törvényt, amit a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a képviselőknek, és amelyhez a Törvényalkotási Bizottság készített jelentést, illetve módosító javaslatokat, hogy másodjára már átmenjen a Sándor-palota alkotmányossági szűrőjén.

A törvényhozás napirendre veszi a magyar építészet napjáról és az állam működésének egyszerűsítéséről szóló indítványokat is.

Szerdán reggel fél 9-kor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a plenáris ülés, és ekkor már szavazások is lesznek. Az Országgyűlés dönt a fent említett, illetve már korábban megtárgyalt előterjesztésekről, néhány államközi egyezményről, valamint a mezőgazdaság GMO-mentességéről is.

Az ülésnap második felében megvitatják a háborús veszélyhelyzet újabb meghosszabbításáról szóló jogszabály-módosítást, de szó lesz a közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges változtatásokról, illetve a Magyar Honvédség csádi szerepvállalásáról is.

Csütörtökön reggel 8-kor a képviselők belevágnak a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény vitájába, amely során az Állami Számvevőszék véleményét is meghallgatják, és napirendre kerül a magyar vállalkozók napjáról szóló előterjesztés is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×