eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) alakuló ülésén a Főpolgármesteri Hivatalban 2020. február 11-én. A háromoldalú érdekegyeztető fórumban öt szakszervezeti és öt munkáltatói szövetség, valamint a fővárosi önkormányzat képviselői foglalnak helyet.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Spórolt a főváros, de nem eleget, dupla pénzt fizetnek az energiáért

Jelentősen csökkent Budapest energiafogyasztása az elmúlt évben, de az elszálló gáz- és olajárak miatt így is duplájára nőtt a kiadása a fővárosnak. Ezt Kiss Ambrus, általános főpolgármester-helyettes közölte, aki arról is beszélt, hogy a főváros átvállalja a MET-Oltalom hajléktalanellátásért felelős munkatársainak fizetését.

Egy éve indította el a főváros a "Budapest-modellt", amelynek célja az energiamegtakarítás volt, miután az orosz-ukrán háború hatására rekordszintre emelkedett a gáz és az olaj világpiaci ára.

Az elmúlt év tapasztalatairól Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes nyilatkozott az InfoRádiónak.

"A három legnagyobb fogyasztónkat ha megnézzük,

  1. a közvilágítást,
  2. a közösségi közlekedést biztosító BKV-t, illetve
  3. a vízműveket,

akkor az ő esetükben összesen a távhő esetében 28 százalékkal csökkent a felhasznált energiamennyiség mértéke:

  • a gáz esetében 46 százalékkal,
  • a villany esetében 5 százalékkal.

Ennek ellére azért brutálisan növekedtek a kiadásaink, ugyanennél a három cégnél 2021 utolsó negyedévi és a 2022 harmadik negyedévig terjedő időszakban összesen 18 milliárd forint volt a költség, ezzel szemben az elmúlt egy évben pedig 37 milliárd forint. De nagyobb lett volna ez a kiadás, ha nincsen ez a megtakarítási program, és ha nem napi tenderen vesszük az áramot."

Az ősszel befolyt helyi iparűzésiadó-bevételeknek köszönhetően jelenleg 17 milliárd forint van a főváros számláján, de ez elsősorban a szolidaritási hozzájárulás beszedése kapcsán megítélt jogvédelemből következik, amely egyébként havi 4 milliárd forinttal csökkentené a főváros költségvetését.

MET-Oltalom

A Fővárosi Közgyűlés jövő héten dönt a MET-Oltalom által működtetett budapesti hajléktalanellátó rendszertámogatásáról.

"Ha a MET és az Oltalom által fenntartott éjszakai szállások, átmeneti szállók, családok átmeneti otthona, női szálló és egészségügyi intézmények bezárásra kerülnének, mert nincsen elegendő munkaerő, aki ezt a feladatot ellássa, ez komoly érvágás lenne nem csak az ott élőknek, az egész hajléktalanellátó rendszernek, ezért be kell avatkozni átmeneti jelleggel. A főváros azt mondja, hogy amíg a MET és a magyar kormány között nem rendeződik a vita a pénzügyi elszámolásról, addig a Fővárosi Önkormányzat átveszi azokat a dolgozókat, akik ezt szociális területen ezeken a helyeken dolgoznak, és mi fizetjük a bért és a járulékot utánuk, ez által akkor rendezett lesz a helyzetük, és jövedelemhez jutnak" - mondta Kiss Ambrus.

Ez a támogatás körülbelül 70 embert érint, az ő bérköltségük a járulékokkal együtt havi szinten több 10 millió forint kiadást jelent a Fővárosi Önkormányzatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×