eur:
393.13
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Abstract Technology Binary Code Dark Red Background. Cyber Attack, Ransomware, Malware, Scareware Concept
Nyitókép: WhataWin/Getty Images

Egymilliárd forintos fejlesztéssel üzen hadat a rendőrség a kiberbűnözőknek

Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályán újonnan megalakult kiberstratégiai osztály munkatársai a rendőrség teljes kibervédelmi tevékenységét összehangolják, mintegy 300 ember munkáját koordinálják, továbbá a nemzetközi kapcsolattartásért is felelősek – mondta Petőfi Attila, az ORFK vezérőrnagya, országos főkapitányi biztos.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, október elsejétől országos kibernyomozói szervezet alakult a rendőrségen belül. A közel háromszáz főt az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályán újonnan megalakult kiberstratégiai osztály munkatársai koordinálják, akik a rendőrség teljes kibervédelmi tevékenységét összehangolják, továbbá a nemzetközi kapcsolattartásért is felelősek. Ugyanakkor a szakterületet jól ismerő munkatársakkal bővítették és erősítették a területi nyomozóhatóságok – vármegyei rendőr-főkapitányságok, Budapesti Rendőr-főkapitányság, Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – állományát is. Az egység összehangoltan dolgozik a bűncselekményre utaló elsődleges jelzéstől a felderítésen át, egészen az ügy vádemeléséig.

Petőfi Attila, az ORFK vezérőrnagya, országos főkapitányi biztosa elmondta, a munkatársakat egy többfordulós jogi, informatikai és idegennyelv-ismereti teszteken válogatták ki, mint fogalmazott, a jókat és a legjobbakat választották ki. "Azt reméljük tőlük, hogy idővel nagyon komoly teljesítményt tesznek az asztalra, próbálják visszaszorítani a nagy számban előforduló online csalásokat" – mondta a vezérőrnagy.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új keletű problémát a rendőrség egyedül nem fogja tudni megoldani. Partnerséget kell kialakítanunk a banki szektor képviselőivel is, de főképpen a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, vagyis az emberek gondolkodásmódját kell megváltoztatni, hogy a banki azonosítóadataikat ne adják ki felelőtlenül, mert azzal élnek vissza a bűnözők.

A rendőrségi statisztikák szerint jelentősen nőtt az ilyen jellegű bűncselekmények száma, tavaly egész évben 15 ezer cselekményt regisztráltak, idén az első háromnegyed évben már a tizenkétezret is meghaladta ez a szám, és az okozott kár összeg is emelkedett: a múlt esztendőben 11 milliárd forint volt, most már elérte a nyolcmilliárd forintot, ezért kellett lépni.

"Új módszereket fogunk bevezetni, körülbelül egymilliárd forint értékű technikai fejlesztés küszöbén állunk. Ha ehhez megfelelő metodikát tudunk adni a kollégák kezébe, akkor ez egészen biztosan a gyanúsítottak számának növekedéséhez és a kárösszegek megtérüléséhez is vezet" – jelentette ki Petőfi Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×