eur:
393.03
usd:
363.53
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszél az országos felsőoktatási tanévnyitón, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szenátusának tanévnyitó ünnepi ülésén a Gödöllői Királyi Kastélyban 2023. szeptember 4-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Csák János: a magyar családpolitika arra törekszik, ne járjon pénzügyi veszteséggel a gyerekvállalás

A családpolitikai intézkedéseken keresztül kiemelt figyelmet fordít a kormány arra, hogy ne járjon pénzügyi veszteséggel a gyerekvállalás, a munka és a családi élet egyensúlyának kialakítása - mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter pénteken az V. Budapesti Demográfiai Csúcs miniszteri panelbeszélgetésének bevezetőjében.

A miniszter felvázolta, hogy a magyar kormány családpolitikájának alapvető pillére a fiatal párok számára a családi élethez alapot adó lakhatástámogatás, a munka és a család egyensúlyának, a választás szabadságának elősegítése és a családoknak nyújtott pénzügyi támogatás.

Tíz évvel ezelőtt 1,2 volt a termékenységi ráta Magyarországon, ma 1,52. A gyerekszám tehát növekszik annak ellenére, hogy csökken a termékeny korban lévő nők száma - húzta alá a miniszter.

Hozzátette azt is, hogy a kormány nemcsak a kisgyerekes családokra fókuszál, hanem az egész életciklusra, a család kibővített koncepciójára, amelybe a nagyszülők is beletartoznak.

Csák János kiemelte, hogy a kormány nézete szerint a család és a kultúra szorosan összekapcsolódik, hiszen a kultúra átörökítése a következő generációknak elsősorban a családokon belül történik. A felgyorsult, dinamikus világban fontos a versenyképesség megőrzése, ezért a felsőoktatás, a tudomány és az innováció - ami megalapozza a társadalomban a középosztályt - a kultúra és a családpolitika alapját is adja - mondta.

Aida Galimovna Balayeva kazah kulturális és tájékoztatási miniszter elmondta, Kazahsztánra családközpontúság jellemző, úgy vélik, a család a biztonság záloga. A családtámogatási intézkedések a nehéz élethelyzetek megelőzésére helyezik a hangsúlyt - jegyezte meg. A miniszter elmondta azt is, hogy Kazahsztánban a népesség átlagéletkora 32 év, a fiatalok aránya 30 százalék, és mindent megtesznek azért, hogy ezt a "fiatal energiát" lehetőségekre váltsák. A j20 milliós országban az utóbbi tíz évben mintegy hárommilliós népességnövekedés ment végbe - jegyezte meg.

Mahinur Özdemir török család- és szociálisügyi miniszter arról beszélt, hogy a 85 milliós Törökországban a termékenységi ráta csökken, és az idősek aránya is emelkedik. Az állam különböző családtámogatási intézkedésekkel igyekszik a születések számát növelni, és a több dimenziót felölelő demográfiai programjait folyamatosan vizsgálja és változtatja.

Darija Kisic Tepavcevic szerb családügyi miniszter azt emelte ki, hogy Szerbiában az öt évtizede csökkenő népesség problémájának megoldására sok inspirációt merítettek a magyar modellből. Míg tizenkét évvel ezelőtt a termékenységi ráta 1,4 volt, mára ez 1,5-1,6 körüli értékre emelkedett, ami már a családtámogatási intézkedéseknek köszönhető javuló tendencia jele lehet - mondta. Kiemelte, hogy Szerbiában közvetlen pénzügyi támogatásokat nyújtanak a gyerekes családoknak, tavaly növelték a lombikbébiprogramokban részt vevő nők korhatárát, és az állam a kezeléseket bizonyos feltételek mellett ingyenessé tette.

Amna bint Ahmed al-Rumaihi bahreini lakhatási és várostervezési miniszter elmondta, a szigetországban évente átlagosan 4 százalékkal növekszik a népesség. Kiemelte: Bahrein élenjáró a megfizethető és minőségi szociális lakhatás biztosításában.

Amel Bel Hadzs Músza, Tunézia családügyi minisztere azt hangsúlyozta, hogy országában régóta kiemelt figyelmet fordítanak a nők helyzetének támogatására például az oktatás kiterjesztésével. Az évtizedekkel később megtérülő eredmények között sorolta fel, hogy a népesség iskolázottsági aránya 99,8 százalék. Arab és afrikai viszonylatban a női kutatók aránya Tunéziában a legmagasabb, ahol a bírók nagyjából 50 százaléka, a PhD-fokozattal rendelkezőknek pedig több mint 80 százaléka nő - tette hozzá.

A termékenységi ráta jelenleg ugyan 1,8, ami csökkenést mutat a 2014-es 2,4-hez képest, de ez nem annak a következménye, hogy az emberek hátat fordítottak volna a család vagy a házasság intézményének. Az emberek gondolkodásmódja megváltozott, a gyereket befektetésnek fogják fel, és ma már inkább biztosítanak jobb életet kettő vagy három gyereknek ahelyett, hogy négyet vagy ötöt nevelnének fel - közölte.

Mariam bint Ali bin Nasszer al-Misznad, Katar családügyi minisztere azt mondta, olyan témát szeretne felvetni, amely viszonylag ritkán kerül előtérbe a családtámogatások témakörében. Úgy vélte, figyelmet kellene szentelni a fogyatékossággal élő emberekre is, akik számára a családalapítás kihívásokkal jár. Hozzátette: Katarban kifejezetten fontosnak tartják, hogy minél több kutatással és szakértői támogatással segítsék ennek a problémának a megoldását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×