eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Gitanas Nauseda litván (b) és Andrzej Duda lengyel elnök (k) panelbeszélgetésen vesz részt a Krynica Forum nevű nemzetközi konferencián a délkelet-lengyelországi Krynica-Zdrójban 2023. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Grzegorz Momot

Lengyelország előállt egy dátummal Ukrajna NATO-meghívására

A 2024-ben megrendezendő washingtoni NATO-csúcstalálkozón remélhetőleg meghívják Ukrajnát az észak-atlanti szövetségbe – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a délkelet-lengyelországi Krynica-Zdrójban, Gitanas Nauseda litván elnökkel közös sajtóértekezletén.

A két államfő a Krynica Forum nevű nemzetközi konferencián vett részt, és kétoldalú tárgyalásokat is folytattak. Az ezeket követő sajtóértekezleten Duda a washingtoni NATO-csúcstalálkozóhoz fűződő elvárásairól szóló újságírói kérdésre felidézte: a júliusban a litván fővárosban megtartott NATO-csúcs „zöld jelzést” adott a svéd tagságnak, és kilátásba helyezte Ukrajna jövőbeli meghívását is.

„Reméljük, hogy a washingtoni csúcs ezt a meghívást jelenti majd Ukrajna számára”

– fogalmazott a lengyel elnök. Úgy ítélte meg: az Egyesült Államok a legerősebb szövetségesként kétségtelenül mindent megtesz annak érdekében, hogy az ott rendezendő csúcsértekezlet történelmi jelentőségű legyen, és a döntések szempontjából is történelmivé váljon.

Amennyiben a NATO támogatja a demokrácia fejlődését, a nemzetek biztonsági törekvéseit, akkor a leghelyénvalóbb válasz Ukrajna meghívása lenne – érvelt Duda. Hozzátette: Nausedával együtt ezt a megoldást fogják szorgalmazni a washingtoni tárgyalások kapcsán.

Nauseda már a krynicai fórumot megnyitó szerda esti, Dudával közös pódiumbeszélgetésen kijelentette:

Vilniusban a júliusi csúcs után már nem azt kérdezik, hogy Ukrajna NATO-tag lesz-e, hanem azon gondolkodnak, hogy ez mikor valósul meg.

Csütörtökön Krynicában a lengyel államfő Han Duk Szu dél-koreai kormányfővel is találkozott, együtt szerepeltek a politikusok és közgazdászok részvételével a fórum keretében rendezett lengyel-dél-koreai konferencián is. Ezen Duda a két ország stratégiai partnerségéről beszélt, és kiemelte a gazdasági, védelmi ipari és atomenergetikai együttműködést.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×