eur:
394.73
usd:
366.8
bux:
71643.9
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Kiemelik a vízből a Balatonba zuhant rendőrségi helikoptert Balatonszéplak közelében 2023. szeptember 7-én. Az MD 500E típusú helikopter a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, a parttól mintegy 300 méterre zuhant a tóba. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A szakértő elárulta – ezért zuhanhatott a Balatonba a rendőrségi helikopter

A helikopterpilóta szerint a farokrotor hibásodhatott meg, emiatt kezdett körözni a gép a vízbe csapódás előtt.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, csütörtökön egy rendőrségi helikopter zuhant a Balatonba. Az MD 500E típusú helikopter a rendőrség közleménye szerint gyakorlat közben csapódott a vízbe, ketten utaztak benne, ők nagyobb sérülések nélkül megúszták a légi balesetet. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

A sonline.hu megkérdezett egy gyakorlott helikopterpilótát, és azt állítja, nehéz megítélni, mi vezetett a csaknem tragédiába torkolló balesethez, de az bizonyos, hogy a farokrotorral lehetett gond. "Vagy átesett a farokcsavar, vagy a vezérlés hibásodott meg a farokrotornál" – vélekedett Schauer Rudolf, aki jól ismeri ezt a típust, korábban vezetett is ilyet.

A kaposvári pilóta hozzátette: a farokrotor szerepe a repülés során, hogy egyensúlyban, s így a levegőben tartja a helikoptert. Elmondta azt is, vele is előfordult hasonló eset, átesett a farokcsavar és amiatt kezdett el pörögni a gép, de le tudott még vele szállni. "Ez egy olyan fajta hiba, hogy ha egy helikopter rendesen karban van tartva, nagyon ritkán fordul elő" – tette hozzá.

Schauer Rudolf szerint egy ilyen helyzetben nem igazán van idő feleleveníteni a kiképzés során elsajátított vészhelyzeti teendőket. A szakértő szerint műszakilag nem lehetetlen a lezuhant helikopter javítása, de a költsége miatt nem biztos, hogy megéri.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:37
×
×
×
×