eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes
Nyitókép: BKK

Alig lehet rá felszállni, botrányos módon állítják forgalomba az új CAF villamosokat Budán

Befejeződött a hűvösvölgyi villamosvonal felújítása, így az új CAF villamosok is elindulhattak az 56-os vonalán. Az akadálymentesítés azonban nem készült el mindenhol, emiatt egymást hibáztatják az ellenzéki és a kormánypártok.

Iskolakezdésre befejeződött a hűvösvölgyi villamosvonal részleges felújítása, így az új, alacsony padlós CAF villamosok már az "56-os" teljes vonalán közlekedhetnek. A megállók akadálymentesítése mostanáig ott készült el, ahol a CAF jármű fizikailag nem fért el a korábbi peron mellett. Ez utóbbit hiányolta néhány napja a Budagyöngye állomásnál Örsi Gergely II. kerületi ellenzéki polgármester.

"Gyakorlatilag még magasabb szegély is jött létre, mint azelőtt volt. Nem arról van szó, hogy egy 5 centis padkára kell fellépni. Van egyik oldalon egy jelzőtábla, amely akadályozza, hogy egy 30 centinél szélesebb ember anélkül , hogy a villamospályára lépjen, fel tudjon jutni a peronra, a másik oldalon pedig egy

zsalukő magasságú padka meredezik a főútvonal mellett"

- ecsetelte.

A főváros, a BKK és a BKV közösen dolgozik azon, hogy az összes megálló akadálymentesítése elkezdődhessen, erre uniós pénz adhatna lehetőséget.

"Az 56-os villamos vonalán is, hasonlóan az 50-es vonalhoz, elindulhatnak a modern CAF villamosok, amelyek részben kiváltják az idősebb, részben magas padlós villamosokat. Ez önmagában is hatalmas fejlesztés, hiszen újabbak ezek a járművek, van bennük légkondicionáló, és nem kell lépcsőkön felmászni a villamosba, tehát sokkal kényelmesebbek. Azt érdemes tudni, hogy ezek a villamosok még korábban érkeztek, és a korábbi városvezetés vállalta azt, hogy ezek a villamosok meghatározott számban közlekednek bizonyos vonalakon, esetünkben az 50-es és az 56-os vonalán. Viszont nem állt rendelkezésre forrás ahhoz, hogy tudjanak közlekedni,

az új vezetésű fővárosi önkormányzat pedig hiába kérte a kormánytól, hogy biztosítsák a teljes akadálymentesítéshez és a vonalak teljes átépítéséhez szükséges forrásokat, a kormány nem tette meg,

pedig ezt többször kezdeményeztük" – fogalmazott Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke. Emlékeztetett rá, a villamosok üzembe állítása azért volt fontos szeptember 1-jéig, mert ez volt a feltétele a korábbi uniós támogatásnak.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy

már tavaly javasolták, hogy a beruházás keretében a teljes vonalon végezzék el az akadálymentesítést.

A főpolgármester kabinetfőnöke most arra kérte Wintermantel Zsoltot, hogy lobbizzon a kormánynál annak érdekében, hogy a főváros megkapja az akadálymentesítéshez régóta igényelt forrásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×