eur:
394.75
usd:
366.01
bux:
71487.23
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Magasfeszültségű távvezetékek a naplementében Debrecen közelében 2017. április 24-én. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító tájékoztatása szerint a magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztás 3 százalékkal volt magasabb az idén az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A növekedés a tartósan hideg időjárásnak tulajdonítható.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Megdőlt az idei nyári áramfogyasztási rekord

Az idei nyáron eddig augusztus 21-én, hétfőn este fél 9-kor volt a legmagasabb a magyar villamosenergia-rendszer terhelése a Mavir adatai szerint. Előtte júliusban már volt egy, a mostanihoz közelítő csúcs egy hasonló kánikulai napon a klímaberendezések használata miatt – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

Hétfőn 6264 megawattos villamosenergia-rendszer terhelést mértek a Mavir munkatársai. A korábbi idei nyári csúcsot július 17-én 18:45 óra környékén regisztrálták, amikor 6154 megawatt volt a pontos érték. Major András emlékeztetett, hogy akkor is nagy meleg tombolt.

Az elemző azt mondta az InfoRádióban, hogy érdemes megkülönböztetni a téli és nyári bruttó rendszerterhelési csúcsokat, mert

hagyományosan a téli hónapokban születnek nagy értékek és inkább akkor mérnek új csúcsokat.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy télen a fűtés nagyobbrészt nem volt mindig villamosenergia alapú.

A historikus csúcs egy téli időszakhoz kapcsolódik. Nem is volt olyan régen,

2022 januárjában 7396 megawattot mértek.

Ez tehát az eddigi abszolút rekord. Ehhez a mért adathoz hozzájárult, hogy megugrottak a fűtési igények, továbbá a gazdasági aktivitás mellett az időjárási viszonyok is mindig befolyásolják a fogyasztást.

A hazai nyári csúcsokat vizsgálva minden idők legmagasabb értékét 2021. június 23-án mérték, 6940 megawattot. Ez jóval nagyobb a mostani nyári rekordnál, ami szintén gazdasági aktivitási okokra vezethető vissza, hiszen az energiaválságnak komoly fogyasztáscsökkentő hatása van. „A nyári csúcsoknál nyilván elsősorban a légkondicionálók és a klímaberendezések használata az, ami jelentősen megdobja a rendszerterhelést” – mondta az InfoRádióban Major András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Kedvezmények és apróbetűs részek a diákszámla-csomagoknál: mi alapján válasszunk?

Kedvezmények és apróbetűs részek a diákszámla-csomagoknál: mi alapján válasszunk?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Közeleg az egyetemi ponthatárok kihirdetése, ezért mostanában egyre több családban és fiatal felnőttben merül fel a kérdés: mire figyeljenek a bank kiválasztásakor? Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak diákszámla-konstrukciót a leendő ügyfelek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×