eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
People in restaurant cafe or coffee shop interior with bokeh light blurred customer abstract business background, for create montage product display template
Nyitókép: Kwangmoozaa/Getty Images

Felszolgálók helyett futurisztikus gépekre váltanak több gyorsétteremben

Egymás után vezetik be az automatizált étel- és italkészítési módokat.

A robotizált grillsütéstől a keverőgépek sebességének növelésén át az kicentizett jég- és tejadagolókig egyre-másra vezetik be az újításokat a gyorsétkeztetéssel foglalkozó amerikai vállalatok – írta a Reuters cikke alapján a privatbankar.hu.

A Domino’s pizzahálózat, a Chipotle mexikói grillétteremlánc és a Starbucks kávézólánc új technológiákkal igyekszik növelni profitját. A lépés előzménye, hogy a cégek a koronavírus-járvány után nehezebben találnak olcsó munkaerőt az éttermeikben végzendő betanított munkákra. A hatékonyabb gépek emellett gyorsíthatják a kiszolgálást, amire szükség is van, hiszen a HungerRush felmérése szerint az amerikaiak 60 százaléka úgy érzi, az éttermeknek nincs elegendő személyzetük.

A jövő gyorséttermei

Rachel Ruggeri, a Starbucks pénzügyi igazgatója kijelentette: a korábbinál stabilabb gyártási feltételeket teremtenek, ami segíti a profitráta növelését. Jövő év elejétől kísérletképpen tíz kávézójába új kávékészítő gépeket telepít.

A technológia segítségével egyik jeges kávéját 87 másodperc helyett 36 másodperc alatt lehet elkészíteni.

A Jet’s Pizza informatikai vezetője pedig olyan mesterséges intelligenciával támogatott felszolgálási rendszert vizionál, amely megjegyzi a vendégek ismétlődő igényeit és fizetési szokásait. A Chipotle sem akar lemaradni a dicsekedésben: a vezérigazgató a tőzsdei elemzőknek azt mondta, tíz kiemelt helyen lévő éttermükben bevezettek egy kétoldalú grillezőt, amely 70 százalékkal gyorsabban süti a húst, mint az átlagos alkalmazottak. A Domino’s pizzakiszállító pedig robotautót használ egyes houstoni körzetekben.

A szakértők egy része ugyanakkor úgy véli: az új technikai csodák terjedése nem csökkenti majd az állások számát. A hatékonyabb kiszolgálás bővítheti a gyorsétkeztetés piacát, a több vendég kiszolgálása pedig végül is emberi munkaerőből is többet igényel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×