eur:
397.76
usd:
364.2
bux:
89265.59
2025. március 18. kedd Ede, Sándor
People in restaurant cafe or coffee shop interior with bokeh light blurred customer abstract business background, for create montage product display template
Nyitókép: Kwangmoozaa/Getty Images

Felszolgálók helyett futurisztikus gépekre váltanak több gyorsétteremben

Egymás után vezetik be az automatizált étel- és italkészítési módokat.

A robotizált grillsütéstől a keverőgépek sebességének növelésén át az kicentizett jég- és tejadagolókig egyre-másra vezetik be az újításokat a gyorsétkeztetéssel foglalkozó amerikai vállalatok – írta a Reuters cikke alapján a privatbankar.hu.

A Domino’s pizzahálózat, a Chipotle mexikói grillétteremlánc és a Starbucks kávézólánc új technológiákkal igyekszik növelni profitját. A lépés előzménye, hogy a cégek a koronavírus-járvány után nehezebben találnak olcsó munkaerőt az éttermeikben végzendő betanított munkákra. A hatékonyabb gépek emellett gyorsíthatják a kiszolgálást, amire szükség is van, hiszen a HungerRush felmérése szerint az amerikaiak 60 százaléka úgy érzi, az éttermeknek nincs elegendő személyzetük.

A jövő gyorséttermei

Rachel Ruggeri, a Starbucks pénzügyi igazgatója kijelentette: a korábbinál stabilabb gyártási feltételeket teremtenek, ami segíti a profitráta növelését. Jövő év elejétől kísérletképpen tíz kávézójába új kávékészítő gépeket telepít.

A technológia segítségével egyik jeges kávéját 87 másodperc helyett 36 másodperc alatt lehet elkészíteni.

A Jet’s Pizza informatikai vezetője pedig olyan mesterséges intelligenciával támogatott felszolgálási rendszert vizionál, amely megjegyzi a vendégek ismétlődő igényeit és fizetési szokásait. A Chipotle sem akar lemaradni a dicsekedésben: a vezérigazgató a tőzsdei elemzőknek azt mondta, tíz kiemelt helyen lévő éttermükben bevezettek egy kétoldalú grillezőt, amely 70 százalékkal gyorsabban süti a húst, mint az átlagos alkalmazottak. A Domino’s pizzakiszállító pedig robotautót használ egyes houstoni körzetekben.

A szakértők egy része ugyanakkor úgy véli: az új technikai csodák terjedése nem csökkenti majd az állások számát. A hatékonyabb kiszolgálás bővítheti a gyorsétkeztetés piacát, a több vendég kiszolgálása pedig végül is emberi munkaerőből is többet igényel.


VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
Megújítja állandó kiállítását és itthon soha nem látott műtárgyakat mutat be a Nemzeti Múzeum

Megújítja állandó kiállítását és itthon soha nem látott műtárgyakat mutat be a Nemzeti Múzeum

Közelebb kell hozni az állandó kiállítás tárgyait a mai korhoz, és eljött az ideje némi újításnak is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény főigazgatója. Zsigmond Gábor arról is beszámolt, hogy jelenleg három nagy időszaki kiállítást készítenek elő, és a világ leghíresebb múzeumainak vezetőivel tárgyalnak közös együttműködésekről, Sanghajtól Jeruzsálemen át egészen az Egyesült Államokig.

Lecsap a fogyasztóvédelmi hatóság, keményen megbüntetik az indokolatlan áremeléseket

Azonnali ellenőrzéseket indít a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság annak érdekében, hogy a vásárlók tisztességes áron juthassanak hozzá az alapvető élelmiszerekhez. Az árrést, a saját márkás termékek arányát és a mennyiségi előírásokat is vizsgálják. Eitmann Norbert, a hatóság sajtófőnöke az InfoRádióban elmondta azt is, mekkora bírságok járnak az egyes előírások megszegéséért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.18. kedd, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×