eur:
394.57
usd:
365.81
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Árvíz lerombolta híd a szlovéniai Kamnik környékén fekvő faluban, Stahovicában 2023. augusztus 5-én. A szlovén kormányfő szerint az országot történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja, a heves viharokban és áradásokban négy ember életét vesztette, és akár 500 millió euró kár is keletkezhetett.
Nyitókép: MTI/AP/Miro Majcen

Fontos küldetésre mennek a Magyar Honvédség helikopterei

A honvédelmi miniszter szlovén kollégájával, Marjan Sareccel folytatott egyeztetését követően bejelentette, hogy a Magyar Honvédség helikopterei indulnak Szlovéniába a mentési munkálatok támogatására.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közösségi oldalán vasárnap azt írta, hogy már tart a részletek katonai tervezése. A szomszédos országok mindig számíthatnak Magyarország segítségére.

Az elmúlt napok viharai nem kímélték Szlovéniát, ahol az özönvízszerű esőzés utáni áradások hatalmas pusztítást végeztek.

Szlovénia több körzetében is bevetették a katasztrófavédelmet vasárnap a napok óta tartó heves esőzések és áradások, valamint a csapadék okozta földcsuszamlások miatt.

Az éjszaka folyamán a szlovén mentőalakulatokat 186 körzetben mozgósították, több helyen veszélyesé vált épületekből kellett embereket kimenteni.

Szombat este 500 embert evakuáltak a kelet-szlovéniai Alsóbeszterce (Dolnja Bistrica) településről, miután átszakadt egy gát a Mura folyón. Az osztrák határ környékéről csaknem 110 embert telepítettek ki. Az emberek átmeneti szállásokon várják az időjárás jobbra fordulását.

Ravne na Koroskem, 2023. augusztus 4.
Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben 2023. augusztus 4-én. Az ország északi, északnyugati és középső részén egyhavi csapadékmennyiségnek megfelelő eső esett, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva, emiatt utak és hidak váltak járhatatlanná és házakat öntött el víz.
MTI/AP/Gregor Ravnjak
Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben 2023. augusztus 4-én. Az ország északi, északnyugati és középső részén egyhavi csapadékmennyiségnek megfelelő eső esett, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva, emiatt utak és hidak váltak járhatatlanná és házakat öntött el víz. MTI/AP/Gregor Ravnjak

Szlovéniában emellett összesen 85 holland állampolgárt is kimenekítettek az elöntött területekről, őket az ANP holland hírügynökség értesülése szerint várhatóan vasárnap szállítják haza Hollandiába. A holland külügyminisztérium bejelentette, hogy a szlovén hatóságok rábukkantak öt hollandra is, akiket korábban eltűntként jelentettek, viszont úgy tudni, hogy két ember, apa és fia - egyelőre tisztázatlan okokból - életét vesztette.

Jóllehet a vízszint országszerte stabilizálódik, a heves esőzések és a nedves talaj miatt nőtt a földcsuszamlások veszélye, a szlovéniai geológiai intézet pedig óvatosságra intett.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×