eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az osztrák kancellária által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár távozik a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést követően Moszkvában 2022. április 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Osztrák kancellária/Dragan tatic

Óriási baklövés az osztrák szociáldemokraták elnökválasztásán – felcserélték a szavazatokat

Karl Nehammer néppárti osztrák kancellár megkönnyebbülhet. A jövő évi parlamenti választások előtt az egyik fő rivális párt minden bizonnyal jó időre leírta saját magát.

Ausztria egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a múlt hét végén új elnököt választott, akinek feladata, hogy a pártot ismét a korábbi magasságokba emelje. Ehelyett óriási baklövéssel olyan hibát vétett, amelyhez hasonló nem fordult elő Ausztriában.

Az elnökválasztást a hivatalosan kihirdetett eredmény szerint a korábbi védelmi miniszter, jelenlegi burgenlandi tartományi miniszterelnök, Hans Peter Doskozil nyerte – aki korábban sem titkolta pártelnöki, sőt kancellári ambícióit sem –, de alig néhány tíz szavazattal előzte meg ellenfelét, Andreas Babler traiskircheni polgármestert.

A korábbi pártelnök, Pamela Rendi-Wagner nem indult újra, támogatottsága ugyanis a tagság körében rohamosan csökkent.

A 600 küldött Linzben voksolt az SPÖ rendkívüli konferenciáján, amelyen Doskozil az ismertté vált eredmény szerint a szavazatok 53 százalékát szerezte meg. Ezzel szemben riválisa, a párt baloldalának képviselője a szavazatok 47 százalékát.

A burgenlandi győztes nem sokkal később ideiglenes programot hirdetett, célul tűzve ki, hogy az 1889-ben alakult párt hosszú idő óta először ismét az ország legerősebb pártja legyen. Ráadásul odáig elment, hogy már a jövőbeni osztrák koalícióról beszélt, kizárva az együttműködést a radikális jobboldali, de a politikai pártok népszerűségi listáját fölényesen vezető Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), de még a jobboldali Osztrák Néppárttal (ÖVP) is.

Csakhogy számításaiba – jobban mondva a tényleges számításokba – hiba csúszott.

Negyvennyolc órával később kiderült ugyanis, hogy nem ő, hanem ellenfele, a traiskircheni polgármester nyerte meg a választást. A szavazatszámlálás során ugyanis felcseréltek szavazatokat, és azokat helytelenül rögzítették az Excel-táblázatban. A hibát véletlenül fedezték fel a szavazatok újraszámlálása után.

A módosított végeredmény szerint Doskozil valójában csak 280, ezzel szemben Babler 317 szavazatot kapott. Azaz nem a burgenlandi tartományi kormányfő kapta a voksok 53 százalékát, hanem polgármester ellenfele. Ez pedig azt jelentette, hogy az SPÖ új vezetője az alsó-ausztriai Traiskirchen polgármestere lett.

A választási bizottság vezetője kijelentette, hogy bocsánatot kértek Doskoziltól, aki elismerte vereségét.

A választási eredményt tudomásul kell venni – jelentette ki, gratulálva a legyőzöttből győztessé vált ellenfelének. Azt azonban hozzátette, hogy

a történtek mélypontot jelentenek az osztrák szociáldemokrácia történetében.

Jelezte azt is, hogy felhagy országos politikai ambícióival, és a jövőben csakis Burgenland tartomány vezetésére kíván összpontosítani.

A győztes ugyanakkor első nyilatkozatában jóval óvatosabb volt, és újbóli – azaz harmadszori – szavazatszámlálást kért. Ez meg is történt, és az eredmény ezúttal már fehéren-feketén bizonyította, hogy az SPÖ új elnöke Andreas Babler lett.

Ezzel egy időben lemondott a választási bizottság vezetője, vállalva a felelősséget a számlálási kudarcért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×