eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
flags of Hungary and USA painted on cracked wall
Nyitókép: Racide/Getty Images

Washington újra üzent a magyaroknak

Budapesten is komolyan kellene venni az orosz fenyegetést - írta a követség a Twitteren.

Az USA budapesti nagykövetsége az alábbi közleményt adta ki a tegnapi sajtótájékoztatójuk után: "Az Egyesült Államok sürgeti Magyarországot, hogy vegye komolyan az Oroszország és mindazok által jelentett fenyegetést, akik nem osztoznak a nyugati értékekben, illetve a demokrácia és a jogállamiság iránti elkötelezettségben, különösképpen miközben Oroszország továbbra is folytatja brutális, teljes körű invázióját Ukrajnában."

A hivatalos közleményéhez David Pressman nagykövet Twitter-oldalán még hozzáfűzte: "A magyar kormány visszautasította az Egyesült Államok aggodalmait, amelyeket a Nemzetközi Beruházás Bankkal (IIB) kapcsolatban fogalmazott meg. Washington úgy látja, hogy az IIB kockázatot jelent a NATO-szövetség számára, ám Budapest kitart a pénzintézet befogadása mellett."

Az amerikai nagykövet azt is aggályosnak nevezte, hogy a magyar vezetők továbbra is szívesen bővítik és elmélyítik kapcsolataikat az Orosz Föderációval.

Ugyanakkor a nagykövet Twitter-bejegyzésében arra is emlékeztetett, hogy

az amerikai–magyar kapcsolatok hosszú időre tekintenek vissza és fontosak.

David Pressman egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a szoros és konstruktív együttműködés mellett Magyarországgal mint NATO-szövetségessel.

Ezzel párhuzamosan a Washingtonban megjelenő The Wall Street Journal idézi a CIA-tól (Központi Hírszerző Ügynökség) állítólag kiszivárgott egyik értékelést, amely szerint Orbán Viktor az Egyesült Államokat jelölte meg, mint a Fidesz három legnagyobb politikai ellenfelének egyikét.

A budapesti amerikai nagykövetség hivatalos közleményének megjelenésével szinte egyidőben USA-ellenes tüntetés volt a külképviselet épülete előtt.

A tiltakozók - a feliratok mellett - Árpád-sávos zászlót is lengettek. Úgy tudni, hogy a demonstráció rendbontás nélkül zárult.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×