eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Résztvevők a nagycsütörtöki főpapi olajszentelési szentmisén a Szent István-bazilikában 2022. április 14-én. A misén megszentelték a szentségek kiszolgáltatásához használt olajokat.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nagycsütörtökkel elkezdődött a szent háromnap

Nagycsütörtökön az egyház az utolsó vacsorára emlékezik, ezzel kezdődik a szent háromnap, amikor a keresztények Krisztus megváltó áldozatát ünneplik az egész világon.

Nagycsütörtök délelőtt a püspöki székhelyeken krizmaszentelési misét mutattak be a főpásztorok az egyházmegye papságával koncelebrálva. Ekkor szentelték meg az olajokat, amelyeket a keresztelés, a bérmálás, a papszentelés, a templomszentelés és a betegek szentségének kiszolgáltatásakor használnak.

A papság a mise keretében megújította szenteléskor tett fogadalmait.

Nagycsütörtökön este az utolsó vacsorát idézik fel a katolikus templomokban. A szentmise Krisztus dicsőítésével kezdődik. Az orgona, a templomok csengői és harangjai ez után elhallgatnak és csak a nagyszombati vigília szertartáson szólalnak meg újra. A hagyomány szerint a világ harangjai ilyenkor "Rómába mennek", ahol közösen gyászolják Jézust - írta ismertetőjében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

Kitértek arra: Jézus az utolsó vacsorán önmagát adta tanítványainak, az emlékezésen keresztül pedig minden keresztény hívőnek. "Saját testét adta áldozatul értünk, vére pedig lemossa bűneinket és az örök halált" - fogalmaztak.

A nagycsütörtöki szentmise része a lábmosás szertartása: megjelenítik, hogy Jézus megmosta tizenkét tanítványának lábát.

A szentmise végén a miséző pap minden díszítést eltávolít az oltárról, annak jelképeként, ahogy Krisztust megfosztották ruháitól. Az Oltáriszentséget egy külön kápolnába viszik, ott őrzik a nagyszombati vigília szentmiséig.

A szertartásnak csendben, a hívek elbocsátása nélkül van vége.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×