eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke (j) és Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke megbeszélést folytat Helsinkiben 2023. március 8-án. Az asztalnál balra Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője (b3). A Hende Csaba vezette parlamenti delegáció Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja előtt látogatott az északi országba.
Nyitókép: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt

Nagy többséggel mondott igent a finn NATO-csatlakozásra az Országgyűlés

Hat képviselő szavazott nemmel.

Hozzájárult az Országgyűlés hétfőn Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozásához.

A képviselők 182 igen és 6 nem szavazattal hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Az eddig semleges észak-európai állam az orosz-ukrán háború kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a Finn Köztársaságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentések vitájában a csatlakozási folyamatot ismertetve felidézte: a NATO 2022 júniusi madridi csúcstalálkozóján hozott döntést arról, hogy meghívja Finnországot és Svédországot a csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdésére.

A csatlakozási tárgyalások sikeres lezárása után 2022. július 5-én írták alá a tagok a Finnország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyveket, majd kezdetét vehette a jegyzőkönyvek megerősítésének folyamata a NATO-tagállamokban.

Elmondta, a kormány támogatja a javaslatot és a NATO északi bővítését.

Menczer Tamás kitért arra: Finnország partnersége a NATO-val közel 30 éve nyúlik vissza, Finnország 1995 óta szoros partneri viszonyt tart fenn a NATO-val, számos két- és többoldali együttműködésben vesz részt.

Finnország az 1990-es évek óta fokozatosan növelte a katonai szövetséggel való katonai együttműködést, a szövetség által vezetett műveletekben és missziókban való részvétel által a finn fegyveres erők átvették a NATO szabványait, ennek eredményeként a finn hadsereg teljes mértékben képes együttműködni a NATO-val.

Továbbá 2013 óta Finnország partnerországként részt vesz a szövetség kollektív védelmi gyakorlatain.

A szövetség olyan országgal bővül, amely minden tekintetben megfelel a NATO-csatlakozás követelményeinek és ütőképes, együttműködésre képes fegyveres erővel rendelkezik.

A Finn Köztársaság Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentések hétfői parlamenti vitájában a KDNP és a Fidesz képviselői hangsúlyozták: támogatják a finn csatlakozást.

Mi Hazánk: a csatlakozás vétója lehetőség, hogy Magyarország fellépjen a háború kiszélesítése ellen

Novák Előd (Mi Hazánk) a világháború felé tett újabb lépésként értékelte a NATO-bővítést. A Mi Hazánk Finnország csatlakozásának magyar vétóját szorgalmazza immár egyedüli pártként, mert meglátásuk szerint Oroszországgal szembeni provokáció a katonai szövetség bővítése - közölte.

Javasolták a csatlakozás kihirdetéséről szóló szavazás elhalasztását is és egy nemzeti konzultációt is. Civil népszavazási kezdeményezés is van a Nemzeti Választási Bizottság előtt az ügyben, ezért is érdemes lett volna elhalasztani a szavazást.

Európa békéje szempontjából fontos, hogy legyen Oroszország és a NATO között egy pufferzóna. Eddig Északon Svédország és Finnország töltötte be ezt a szerepet - mondta.

Novák Előd szerint a "szemfényvesztő kormánypropagandával szemben" az amerikai érdekek kiszolgálásához asszisztál Magyarország is.

Feltette a kérdést, az ukrán katonák kiképzésén kívül milyen eddig eltitkolt segítséget nyújtottunk Ukrajnának, adtunk-e üzemanyagot és ha igen, mennyiért Ukrajnának?

Novák Előd kijelentette: a vétó lehetőség, hogy Magyarország fellépjen a háború kiszélesítése ellen.

DK: Finnország NATO-csatalakozása erősíteni fogja Magyarország biztonságát

Vadai Ágnes (DK) arról beszélt, Menczer Tamás beszéde "korrekt volt", de megkésett, hiszen tavaly júniusban döntöttek Madridban Svédország és Finnország meghívásáról a NATO-ba. Kifogásolta, hogy a kormány soha nem magyarázta meg késlekedése okát, melynek hátterében megítélése szerint a kormány személyes sértettsége áll.

Azt is mondta, Magyarország nyerni fog Finnország - és remélhetőleg Svédország mielőbbi - NATO-csatlakozásával.

Vadai Ágnes azt kérte a kormánytól, tegyenek meg mindent, hogy az országgyűlés a lehető leghamarabb ratifikálja Svédország csatlakozását is.

MSZP: szégyenteljes volt az előző nyolc hónap

Tóth Bertalan (MSZP) pártja nevében üdvözölte, hogy nyolc hónap után Magyarország eljutott odáig, hogy ratifikálja legalább a finn csatlakozási szándékot, és szégyenteljesnek nevezte ezt a nyolc hónapot.

Svédország és Finnország a csatlakozással vállalja, hogy a tagállamok segítségére siet, ha megtámadják azokat. Magyarországnak örülnie kellene, hogy e két ország a segítségére siet, annak ellenére, hogy Magyarországon folyamatosan leépül a jogállam.

Jobbik: Európa a biztonságunk

Brenner Koloman (Jobbik) úgy fogalmazott: Európa a biztonságunk, Európa és a NATO biztosítja a magyar polgárok biztonságát és a békét. Pártjuk szerint azért kell mindkét ország NATO-csatlakozását sürgősen ratifikálni a magyar Országgyűlésnek, mert ez a nemzeti érdek.

Azzal, hogy nem szavaztak még a ratifikációról, Magyarország nemzeti érdekérvényesítési képessége csökkent, és komoly károk estek az ország nemzetközi megítélésén - vélekedett. Megkövette a finneket és a svédeket, méltatlannak nevezve a procedúrát.

Szerinte az Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozásáról azért nem szavaz, mert a kormánypártok "a magyar nemzeti szuverenitást Törökországban keresik".

Momentum: káosz van a kormánypártoknál

Tompos Márton (Momentum) azt mondta: káosz van a kormánypártoknál, majd azt kérdezte képviselőiktől, milyen érzés amikor "a főnök bemond valamit, és aztán, hogy ne legyen neki arcvesztése, elviteti önökkel a balhét".

Úgy fogalmazott: ugyanilyen érzés a tanároknak, a kirúgott honvédeknek, postásoknak, az ügyeleti rendszerbe kényszerített háziorvosoknak, majd sajnálatát fejezte ki, hogy egy diplomáciai botrányt kellett kavarni ahhoz, hogy a kormánypárti képviselők átérezzék, "mit művelnek ezzel az országgal".

KDNP: Magyarország egy jó NATO szövetséges

Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta: Magyarország egy jó NATO szövetséges, érdekelt abban, hogy a NATO fennmaradjon, megerősödjön és bővüljön. Ezért támogatják a finn csatlakozást, ezért szavaznak róla.

A kormánypártok általában is a bővítés mellett vannak, mind az EU-ban mind a NATO-ban, mert egy közösség nem gyengül attól, ha új tagállamokat fogad be, hanem erősödik. Ezért állnak értetlenül a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának lassúságán - mondta.

Arról is beszélt: a magyar katonák NATO-szerepvállalásaikat a legmagasabb profizmussal teljesítik.

Azt szeretnék, hogy a NATO védelmi szövetség maradna, és nem támadóvá lépne elő, de ez nincs napirenden, csak "egy-egy sziréna hang szólal meg egy-két országból", de a NATO vezetése higgadt és a józan ész talaján áll.

Fidesz: támogatjuk Finnország NATO-csatlakozását

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) úgy vélte: új erőre kelt a NATO az orosz agresszió után, az euroatlanti szövetségesek kiálltak az orosz agresszió ellen és Ukrajna támogatása mellett.

Hangsúlyozta: Finnország csatlakozása komoly hozzájárulás a NATO védelmi képességeihez.

A Mi Hazánk követelését, hogy Magyarország lépjen ki a NATO-ból, "geopolitikai nihilizmusnak" nevezte a fideszes politikus, szerinte ez a lépés a magyar érdekkel szembeni cselekvés lenne.

Turi-Kovács Béla (Fidesz) azt mondta: a kormánypártok alapos megfontolás után támogatják svéd és a finn NATO-csatlakozást.

Államtitkári zárszó

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára kijelentette: amíg az Orbán-kormány vezeti országot, addig Magyarország nem sodródik bele a háborúba, és mindent megtesz, hogy a béketárgyalásokkal és a tűzszünettel lezáruljon a konfliktus. Arra figyelmeztetett: a harmadik világháború és a nukleáris eszkaláció soha nem volt olyan közel, mint most. Hozzátette: globálisan a békepártiak vannak többségben, míg Európában és az óceánon túl a háborúpártiak.

Arra az ellenzéki felvetésre, hogy a kormánypárti képviselőket személyes sértettségük befolyásolta az ügyben, úgy reagált: "mi Vadai Ágnesen edződünk", egy finn vagy egy svéd nem tud minket megsérteni.

Hangsúlyozta: egyes svéd és finn képviselők megjegyzései a magyar migrációs- és genderpolitikával, illetve a háborúval kapcsolatban a magyar embereket sértette meg, akik ezekben a kérdésekben világos döntés hoztak.

(Nyitóképünkön Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke (j) és Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke megbeszélést folytat Helsinkiben 2023. március 8-án. Az asztalnál balra Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője (b3). A Hende Csaba vezette parlamenti delegáció Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja előtt látogatott az északi országba.)

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×