eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Hospital with corridor and bed without persons in landscape format
Nyitókép: upixa/Getty Images

Változás jön az állami kórházaknál

Július elsejétől a fővárosi, majd 2024. január elsejétől országosan is minden kórház ingatlanüzemeltetési szolgáltatását központilag látja el az állam a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül.

A vonatkozó ügyben egy kormányrendelet és egy kormányhatározat is megjelent a Magyar Közlönyben.

Előbbi a központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről szóló kormányrendeletet módosítja. Lényege, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) biztosítja az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartása alá tartozó, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó fővárosi és vármegyei költségvetési intézmények számára az ingatlanüzemeltetési szolgáltatásokat – írja a Portfolio.

Ide sorolhatók az alábbi szolgáltatások:

  • őrzés-védelemre irányuló szolgáltatás;
  • takarítási és egyéb higiénés szolgáltatás;
  • műszaki üzemeltetés, karbantartás és az ezekkel összefüggő épületfelújítás;
  • biztonságtechnikai berendezések üzemeltetése;
  • létesítménygazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások.

A kormányhatározat lényege, hogy a belügyminiszter és a pénzügyminiszter idén május 15-ig kidolgozza a javaslatot a fenti szolgáltatások finanszírozásának módjára, és amennyiben indokolt, a szükséges jogszabály-módosításokra is javaslatot tesznek.

A gazdasági portál külön említést tesz a határozat 4. pontjára, ami felhívja Varga Mihály tárcavezetőt, hogy a KEF útján folytasson le központosított közbeszerzési eljárást a kórházak részére nyújtandó szolgáltatások beszerzése tárgyában, valamint ennek keretében dolgozza ki a szolgáltatásnyújtás egységes, valamennyi érintett kórház esetén alkalmazandó feltételrendszerét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×