eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Little girl hands holding multicolored Easter eggs in the basket outdoors. Close-up.
Nyitókép: Getty Images/ Evgeniia Siiankovskaia

Annak, aki nem halogat, lesz elég tojás húsvétkor

A Tojásszövetség elnöke szerint az árstop miatt a szezonális drágulás nem lesz érzékelhető.

"Hiányra semmiképpen sem számíthatunk a tojásokból, de azért azt javasoljuk mindenkinek, hogy ne hagyja az utolsó időpontra a tojásvásárlárlást a húsvét előtt" – mondta el az InfoRádiónak Pákozd Gergely, a Tojásszövetség elnöke. Késői vásárlás esetén ugyanis esetleg előfordulhat, hogy a vevő üres polcokkal találkozik. "Mivel a tyúkok egy nap egy tojást tojnak, a következő nap már valószínűleg lesz tojás abban a boltban" - biztatta a vevőket a szakember.

Pákozd Gergely szerint az árstop termelői oldalról nem befolyásolja a kínálatot, hiszen a kiskereskedelmi fogyasztói árra vonatkozik, így sokkal inkább egy konfliktust kódolt a kereskedelem képviselői, a termelők, valamint a csomagolóhelyek képviselői közé. "Ezzel kapcsolatosan egyébként még mindig vizsgáljuk az adatokat, hiszen olyan hosszú idő még nem telt el az árstop bevezetése óta. Majd a kivezetése után tudunk összegezni, illetve pontos információt adni azzal kapcsolatosan, hogy miként befolyásolta az ágazatot" – jegyezte meg.

Egy európai uniós megállapodás szerint az ukrán tojás is most már vámmentesen érkezhet be a térségbe. Ezzel kapcsolatban elhangzott: a magyar tojástermelés önmagában nem elégíti ki a hazai fogyasztói igényeket, becslések szerint nagyjából 20 százalék importra szorul az ország. A tojásfogyasztás ugyanakkor ciklikusan alakuló időszakos trendet mutat, tehát kiemelt időszak a karácsonyi, illetve a húsvéti időszak. Ekkor kicsivel több importra szorul az ország, de

normál időszakban a hazai tojástermelés megfelel az étkezési tojás iránti igényeknek.

A vámmentes ukrán importról szóló uniós megállapodást idén áprilisban vizsgálják felül. Az ukrán tojás nemcsak Magyarországra, hanem Európa más országaiba is érkezik.

A globális piacon az látszik, hogy az Egyesült Államokban komoly tojáshiány van egy erőteljes madárinfluenza-fertőzés miatt, és ez Európából is szív ki tojáskészleteket. Emiatt nincsenek most nagy készletek az európai piacon. Ha az Egyesült Államban visszaáll a termelés, és megszületik a döntés az ukrán tojás jövőbeli importjával kapcsolatban, akkor lehet majd tisztán látni, hogy a meglévő termelési kapacitások miként elégítik ki az igényeket.

Az árstop miatt szezonális drágulásra nem kell számítani, viszont a tojásárak tavalyhoz képest nagyon magasak. Pákozd Gergely szerint a tojásfogyasztás ciklikusságának megfelelően a két fő szezonban van áremelkedés is, amit viszont most a fogyasztók az árstop miatt nem fognak érzékelni. Ugyanakkor a nyári szezonban visszaesik a fogyasztás, és jellemzően lefelé mozognak az árak.

Mivel a jelenlegi tervek szerint a húsvét után még mindig élni fog az árstop, ezért nehéz megjósolni, hogy miként alakul nyárra a tojás ára.

"Nagy valószínűséggel a kivezetéskor lesz valamilyen keresletnövekedés,

ami esetleg az árak esetleges csökkenését megállíthatja" – jelentette ki Pákozd Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×