eur:
410.82
usd:
394.3
bux:
78887.44
2024. november 22. péntek Cecília
Nyitókép: Pixabay.com

Gránátalma, füge, pisztácia és csokoládé – ezek mind kellenek Budapest születésnapi tortájába

Pályázatot hirdet a 150 éves Budapest ünnepi tortájára a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület. Nevezni május 30-ig lehet.

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében hirdették meg a pályázatot, amelynek célja egy alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviselő ünnepi torta elkészítése.

A pályázat kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői biztosították, így

az 1873. november 17-i egyesülés szimbólumaként három alapanyagcsoportot alakítottak ki,

és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben.

A Pest csoport alapanyagai a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki, amelyek közt szerepel a csokoládé, a gránátalma, az ananász, a pisztácia, a narancs és a füge. A Buda csoport hozzávalói a Budapesten és környékén termő olyan jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a szőlő, a mandula, a sárgabarack, a mogyoró, a gesztenye és a dió. Az Óbuda csoportba pedig az 1870-es és 1880-as évek jellegzetes ízesítő anyagai és fűszerei kerültek, ilyen a vanília, a rózsa, az ánizs, az ibolya, a kávé és a citrom.

A kötelező elemek mellett az ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, amelyek szintén jellemzőek voltak erre a korra. Ezek közt szerepel a nugátok és a likőrök mellett az eper, a málna, a grillázs, a marcipán, az író, az őszibarack, a birsalma, a ribizli, a cseresznye vagy a meggy.

Számos összetevőt tilos lesz felhasználni,

így a pályamunkák nem tartalmazhatnak aromákat, fondokat, ét-, tej- és fehér bevonókat, növényi habot, margarint, egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat, modell burkolóanyagot és mesterséges ételszínezéket sem.

A pályázat nyitott, a testület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, de vendéglátóipari szakképző iskolák is, magánszemélyek nevezését azonban nem tudják fogadni.

Minden pályázó maximum két termékkel nevezhet május 30-ig,

a beérkezett nevezések sorrendjében azonban összesen maximum 40 torta nevezését tudják fogadni a szervezők. A nyertes pályamunkát november 17-én, Budapest egyesítésének évfordulóján kóstolhatja meg először a közönség.

A nevezés részleteiről a www.cukraszat.net oldalon lehet tájékozódni.

Címlapról ajánljuk

Mukics Dániel: a havazás miatt 80 helyen még most is dolgoznak a tűzoltók

A "szokásos" balesetek mellett még egy hókotró is elakadt az első komolyabb havazásban. Egyes iskolákban nem indult be reggel a fűtés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pedig az InfoRádióban elmondta: havazás idején még arra is kell figyelniük a sofőröknek, hogy többet tankoljanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.22. péntek, 18:00
Bernáth Tamás
Nyugat-Balkán szakértő, a Mathias Corvinus Collegium oktatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×