eur:
389.43
usd:
358.7
bux:
67906.51
2024. június 3. hétfő Klotild
Résztvevők a Miskolci Kocsonyafesztiválon 2023. március 3-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Az önkormányzat szerint joggal küldték el a roma szervezet standját a fesztiválról

Miskolc MJV Önkormányzatának vezetése határozottan visszautasítja azokat a vádakat, miszerint rasszista megkülönböztetés történt a miskolci Kocsonyafesztiválon.

Elzavarták a miskolci Kocsonyafesztiválról Horváth Gyulát, az adománygyűjtő cigány szervezet elnökét a városi rendészek. Horváth Gyula lufit adott volna a támogatásért cserébe, de el sem kezdhette tevékenységét, mert kordonnal fenyegették, majd a rendészek a magánterületet bérbeadót rávették, hogy vonja vissza az engedélyét arról a részről, ahol a standja állt a miskolci Kocsonyafesztiválon – írja a Hírklikk.hu.

"Reggel óta zaklatnak, amióta elkezdődött a Kocsonyafesztivál. Először el akartak zavarni, aztán megfenyegettek, majd el akartak kordonnal takarni. Voltak itt vagy tízen, ellenőrizték a papírjaimat, de minden hivatalos engedéllyel rendelkezem” – mondta a civilszervezet elnöke.

A rendészek azt állították, a magánterületre is önkormányzati engedély kell. Ezután azzal érveltek, hogy azt a területet, ahol a standja áll, kisajátította a rendezvény szervezője a Kocsonyafesztivál idejére. Horváth Gyula szerint diszkriminálták, amikor a területről csak őt zavarták el, és ráadásul a másik árus, aki egyébként nem cigány, viszont szintén lufikat árul, maradhatott a rendezvényen.

Az önkormányzat válasza

"A Kocsonyafesztivál szervezői a szabályok, rendeletek betartásával végezték munkájukat, kaptak és adtak engedélyeket az árusoknak. Miskolc MJV Önkormányzata éppen ezért visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai részéről rasszista megkülönböztetés történt a Kocsonyafesztivál alatt" – írja a miskolci önkormányzat.

Azt írták: az Igaz Szó Magyarországi Romák Független Érdekszövetségének elnöke nem származása miatt nem árusíthatott a fesztiválon, hanem mert nem rendelkezett azokkal az engedélyekkel, amelyek a fesztiválon való kitelepüléshez szükségesek voltak.

Ennek ellenére a rendészet munkatársai és a szervezők is a megoldást keresték, ezért felajánlották , hogy a Szinva teraszon – ahol a Kocsonyafesztivál központi programjai voltak, és ahol a civil mozgalmak is megjelentek – díjmentesen felállíthatja a standját.

A szervezet elnöke nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

A közleményben azt írták, hogy az Érdekszövetség elnökének a korábbi Kocsonyafesztiválokon is voltak hasonló engedélyezési problémái. A szervezők akkor is jelezték a hivatalos, ingyenes útját az engedélykérésnek, de nem tartotta.

"A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a háromnapos téli fesztivál hatalmas siker volt, több százezer embert vonzott, igazi közösségi élményt nyújtott, fantasztikus hangulatot varázsolt Miskolc belvárosának utcáira, tereire" – írták. Az ország egyik legnagyobb téli-tavaszi rendezvénye botrányoktól, atrocitásoktól mentesen zajlott le.

Hozzátették:

a város vezetése elkötelezett a kisebbségi, nemzetiségi jogok betartása mellett.

A 2019 októberétől regnáló vezetés számos felzárkóztatási programot hirdetett, a roma nemzetiségi önkormányzattal és érdekképviseleti szervekkel is szorosan együttműködik. Példaként felhozták, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal a Lyukóvölgyben dolgozik azon, hogy az ott élő roma emberek életminőségét javítsák.

Címlapról ajánljuk
Mi fizetjük meg az árát: a Google ismét az internet átírására készül

Mi fizetjük meg az árát: a Google ismét az internet átírására készül

A technológiai óriáscég, úgy tűnik, mindent egy lapra tett fel: a mesterséges intelligenciára. Egy májusi fejlesztői konferencián egy sor új AI-alapú szolgáltatásból adott ízelítőt. Ágazati elemzők szerint az újítások közepette azonban egy dolog nem változik: továbbra is a felhasználók adatai „hajtják” majd Google-t. A tartalomgyártók viszont attól félnek: láthatatlanná válnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×