eur:
394.64
usd:
365.89
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Meglepő információ a magyar határt őrzőkről

Az Országos Polgárőr Szövetség határvédelmi tagozatának elnöke vont számot 2022-ről Mórahalmon.

Csorba Sándor a tagozat elmúlt évet értékelő tanácskozásán elmondta, a polgárőrök rendkívüli események nélkül, felelősségteljesen, nagy fokú önállóságot igénylő szolgálatot adtak a déli határ védelmében.

Tavaly 15 602 polgárőr vállalt önkéntes szolgálatot Csongrád-Csanád, illetve Bács-Kiskun vármegyében közvetlenül a határsávban, mélységi területeken, illetve az ország belsejében. A tíz hónap alatt a polgárőrök 161 837 szolgálati órát, ebből rendőrrel közösen 45 522 órát teljesítettek.

15 858 határsértő feltartóztatásában és 17 embercsempész elfogásában segítették a rendőrök és katonák munkáját.

A határvédelmi feladat ellátása érdekében az arra jelentkező polgárőrök számára ősszel a rendészeti szervek szakemberei elméleti és gyakorlati képzést tartottak – tudatta Csorba Sándor, azt is hangsúlyozva, hogy a határ térségében működő polgárőrszervezetek idén is tovább folyatják a munkát.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője kifejtette, az önkéntesen, szabadidejükben az illegális migráció elleni küzdelemben résztvevő polgárőrök nagyon komoly segítséget nyújtottak a rendőrség munkájához.

Az ezredes hangsúlyozta, 2015 óta nem kellett olyan sok határsértővel szemben intézkedni, mint tavaly. 2021-ben mintegy 120 ezer, tavaly 270 ezer határsértőt tartóztattak föl, 93 százalékukat a határ nyolc kilométeres körzetében.

Egyre agresszívebbé válnak az embercsempészek és a határsértők:

2021-ben 52 támadás érte a határt védő rendőröket és katonákat, tavaly 447 ilyen eset történt. A rendőrök tavaly több mint 2 ezer embercsempészt fogtak el – mondta a főosztályvezető.

Megfigyelhető, hogy átalakulóban vannak a migrációs útvonalak, az embercsempészek Szerbiából részben áttették tevékenységüket egy másik országba. Horvátország január 1-jei schengeni csatlakozása óta egyelőre nem látni a horvát határszakaszon az illegális mozgást, Románia felől, a csanádpalotai autópálya-, illetve a nagylaki közúti határátkelőhelyen azonban megháromszorozódott a teherautókban megbújt határsértők száma.

Nógrádi Zoltán (Fidesz–KDNP) polgármester hangsúlyozta, az elmúlt években kiváló együttműködés alakult ki a térség települései, a rendészeti szervek, valamint a polgárőr szervezetek között.

A helyi és az ország minden részéből érkező polgárőrök áldozatvállalásának köszönhetően jóval biztonságosabbnak érezhetik mindennapjaikat az itt élők, mint néhány évvel korábban – mondta a politikus, megjegyezve, hogy nem tűnik úgy, hogy a migrációs nyomás belátható időn belül megszűnne vagy érdemben enyhülne.

Az InfoRádió Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét kérdezte a témában. A beszélgetés alább meghallgatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×