eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Fotó: budapest.hu
Nyitókép: budapest.hu

Fejlemény az Illatos úton talált szennyezés ügyében

A kormányhivatal újra megvizsgálja az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén lévő pince szennyezését és a területen lévő monitoring-kutak vizének minőségét is ellenőrzik. Korábban a ferencvárosi polgármester arról beszélt, hogy tavaly nyáron itt legalább 100 tonnányi, rendkívül veszélyes vegyi anyagra bukkantak.

A Pest Megyei Kormányhivatal új ellenőrző vizsgálatot végez a Vinyl Kft. Illatos úti telephelyén lévő pince szennyezésével - a katasztrófavédelem bevonásával - a területen lévő monitoring kutakkal kapcsolatban. Ezt az InfoRádió megkeresésére közölték. Mint válaszukban írták: felveszik a kapcsolatot a Greenpeace-szel, hogy tisztázzák, a szervezet milyen monitoring kútból vette a mintát, ugyanis mintavételi jegyzőkönyvet nem tettek közzé és a kormányhivatalt sem tájékoztatták.

A Ferencvárosi Önkormányzat szakemberei még tavaly nyáron bukkantak ezen a területen a legalább 100 tonnányi rendkívül veszélyes vegyi anyagra. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere arról beszélt, hogy a területen olyan mennyiségű méreg van, hogy az egyébként 50 milligramm/kilogrammos nemzetközi sztenderd érték ebben a pincében a legfrissebb méréseik alapján 80 000 milligramm/kilogramm feletti abból a bizonyos anyagból. A polgármester úgy folytatta, hogy az ő méréseik után a kormányhivataltól, a zöldhatóságtól olyan levelet kaptak, amely szerint ők is mértek, és nem találtak veszélyes hulladéknak minősülő anyagot.

Baranyi Krisztina tájékoztatása szerint a zöldhatóság szakemberei a talajból nem, csak az azt borító vízből vettek mintát. A kormányhivatal szerint a korábbi vizsgálatok alapján a pincében lévő folyadék nem talajvíz volt, hanem csapadékvíz, ami a talajvízzel nem érintkezett. A környezetvédelmi hatóság a pince vízzáró letakarására hívta fel a céget a további esővíz bejutásának megakadályozására, aminek a cég eleget is tett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×