eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Flesch Tamás: a nagy szállodabezárási hullám elmaradt, a vendéglátásban rosszabb a helyzet

Január 20-tól pályázhatnak a turisztikai ágazatban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozások arra a támogatási programra, amely segítséget nyújthat a megemelkedett energiaszámlák kifizetésében. A feltételekről és az előnyökről Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke beszélt az InfoRádióban.

A Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség honlapján találhatók meg a jelentkezéshez szükséges tudnivalók. Április végéig lehet jelentkezni, ehhez meg kell felelni bizonyos feltételeknek – mondta el az InfoRádióban Flesch Tamás, a Szállodaszövetség elnöke.

A legfontosabb, hogy a pályázó vállalkozás 250 főnél nem foglalkoztathat többet, és 50 millió eurónál nem lehet több az éves nettó árbevétele. A támogatás két részből áll: a 2023-as január-február-márciusi rezsiszámla-növekmény ötven százalékának a visszatérítésére pályázhatnak, de fontos kitétel, hogy

a 2021-es évi nettó árbevétel két százalékát meg kell haladnia az energiaköltségnek,

ez bizonyos szektorban, például a vendéglátásban problémát okozhat egyes éttermeknél. Flesch Tamás azt mondta, majd meglátják, hányan felelnek meg a feltételeknek, ebben akár módosítást is kérhetnek a kormányzattól.

Nemrég a KSH közölte a novemberi szálláshelyek forgalmára vonatkozó adatokat. Eszerint 10 százalékkal kevesebb vendéglátóhely tevékenykedett 2022 novemberében, mint egy évvel korábban. "Sokan készülnek bezárásra, ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Covid előtti időszakban nem mindig figyeltük árgus szemekkel, hogy hányan zárnak be és hányan nyitnak ki" – jegyezte meg Flesch Tamás.

A Szállodaszövetség elnöke szerint egy biztos: nagyon közeli a mostani nehéz inflációs helyzet ahhoz képest, hogy a Covid-járványt éppen átvészelte az iparág. Biztosan sokan bezárnak majd, de az a nagy bezárás, amit a szállodaipartól vártak, egyelőre elmaradt. A vendéglátóiparban többen kényszerülnek bezárni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×