eur:
395.43
usd:
368.09
bux:
71454.83
2024. július 2. kedd Ottó
A zöld rendszámot elsőként megkapó (de nem az egyes sorszámú) BMW i3 elektromos meghajtású személygépkocsi a Wallis Duna Kft. telephelyén Budapesten 2015. október 13-án. A rendszámmal az elektromos autóknak járó kedvezményeket is igénybe lehet majd venni.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Itt a válasz: Budapest nem tervezi a zöldrendszámos ingyenes parkolás megszüntetését, de...

Nincs napirenden az ingyenes parkolás elvétele, ugyanakkor az „álzöldrendszámos” autókkal kezdenének valamit.

Felröppent a hír a napokban, miszerint hamarosan megszűnhet Budapesten a zöld rendszámos autók ingyenes parkolása.

Ezzel kapcsolatban három kérdést küldtük el a Főpolgármesteri Hivatalnak:

  • Van erre vonatkozólag elképzelés?
  • Zajlik-e ennek a tervezett intézkedésnek az előkészítése?
  • Téma lehet-e mindez a közgyűlésen?

Megérkezett a válasz:

„Nincs napirenden olyan javaslat, ami megszüntetné az elektromos autók ingyenes parkolását. Ugyanakkor a ma hatályos központi jogszabályok olyan járműveknek is biztosítják a zöld rendszámot (és ezzel együtt az ingyenes parkolást), amelyekkel kapcsolatban nem lehetett ez az eredeti jogalkotói szándék. Ezen a helyzeten a központi jogszabályok módosításával lehetne változtatni. Ha ez nem történik meg belátható időn belül,

érdemes lehet mérlegelni, hogy milyen eszköz vezethető be annak érdekében, hogy az álzöldrendszámos autók ingyenes parkolása felülvizsgálható legyen

anélkül, hogy az hátrányosan érintené a valódi zöldrendszámos autóval közlekedőket.”

De mik azok az álzöldrendszámos autók?

Zöld alapszínű rendszámra a zéró emissziós, a tisztán elektromos hajtású, illetve a belsőégésű motorral is rendelkező, de tisztán elektromos üzemben 25 vagy 50 km megtételére képes autók jogosultak – írja a villanyautosok.hu ismertetője.

A 25 km-es limit a hibridekre vonatkozik, az 50 km pedig a tisztán elektromos-meghajtású járművekre.

Típusokat is felsorolnak.

  • Tisztán elektromosan hajtott gépkocsik: Nissan LEAF, Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3, Tesla Roadster, Citroën c-Zero, Peugeot iOn, Mitsubishi i-MIEV, Renault Zoe, Renault Fluance ZE, Volkswagen e-UP, Volkswagen e-Golf, Kia Soul EV, BMW i3 BEV.
  • A külső energiaforrásból feltölthető, tisztán elektromosan legalább 25 km megtételére képes plug-in hibrid: Toyota Prius PHV, Volkswagen GTE, Volkswagen Passat GTE, Mitsubishi Outlander PHEV, Audi A3 e-Tron, Opel Ampera, Chevrolet Volt, Volvo XC90 T8, BMW i8.
  • Hatótávnövelő belsőégésű motorral felszerelt, de akkumulátorról elektromosan legalább 50 km megtételére képes elektromos autó: BMW i3 REX.

Álzöldrendszámos autókon minden bizonnyal azokat a jellemzően nagy, SUV kategóriájú értik, amelyek elmennek ugyan legalább 25 km-t elektromos hajtással, de semmi nem akadályozza, hogy ezeket zérózölden, vagyis nulla elektromos feltöltéssel, teljesen a belsőégésű motorral hajtsák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×