eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Nem állnak le a csalók, és a napokban különösen veszélyesek

Egyre többen kapják meg az álfutárok sms-üzeneteit. Aki figyelmetlen, könnyen bajba kerülhet.

Közeleg a karácsony és itt vannak a "black friday", vagyis a "fekete péntek" és "fekete hét" akciók, sokan rendelnek most házhozszállítással is. Minden bizonnyal erre utaznak azok a csalók, akik futárcégnek próbálják kiadni magukat és azzal a tartalommal küldenek sms üzenetet, hogy a címzett csomagjának kézbesítését felfüggesztették, és a címet ismét meg kell adni.

A megriadt ügyfél csomagját féltve az üzenetben lévő linkre kattinthat és így adathalász oldalakra juthat (igaz, néhány kamuhonlap már felkerült azóta a központi tiltólistákra, így rákattintva az adathalászatra vonatkozó figyelmeztetés jelenik meg). A linkek és a hivatkozott cégek nevei változóak: volt köztük okitot.link, bollivander.com, blivert.com is.

Ha valaki megadja a kért adatokat (bankszámlaszám és más azonosítók), akkor meg is terhelik különféle összegekkel a számlát, tehát

nagyonis zsebbe vágó csalásról van szó.

Az új kézbesítési cím mellett egy minimális összeg fizetését is kéri az oldal (az újrakikézbesítés díjának is lehet vélni), így lopják el a kártyaadatokat.

A lényeg: a futárcégek nem szoktak kérni plusz adatokat sms-ben küldött linken.

A pár hete érkező megtévesztő üzenetekről az Országos Rendőr-főkapitányság az Index megkeresésére azt közölte, hogy tudnak a csalásról, és a rendőrség nyomozóhatóságainál már legalább egy tucat büntetőeljárás indult csalás, illetve információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás gyanúja miatt.

Olvasói fotó
Olvasói fotó

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×