eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Aktív Magyarország, Ljasuk Dimitry

Leengednek a Tisza-tó vízéből, több mint egy méternyit

Megkezdte a Tisza-tó úgynevezett leürítését a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVZIG). November 25-ig naponta nagyjából 8 centiméternyi vizet vezetnek ki a tóból, hogy felkészítsék a téli jégre és a tavaszi áradásra. A leengedett vizet nem pazarolják el, hanem energiatermelésre fordítják – mondta érdeklődésünkre Fejes Lőrinc, a KÖTIVZIG kiskörei szakaszmérnöke.

Előre meghatározott menetrend szerint, folyamatosan, napról-napra, mondhatni óráról órára csökkentik a tó vízszintjét – tudtuk meg. A tervek szerint november 25-ére áll be a téli vízszint.

„A nyári és téli közötti víztömegkülönbség átvezetése a kiskörei vízlépcsőn négy turbinán történik Szolnok-Szeged irányában, így energiatermelés céljából hasznosul az a vízmennyiség” – mondta a szakaszmérnök.

Mintegy százmillió köbméter vízről van szó. Kisebb lesz a vízmélység mellett a vízfelület nagysága is, így szabad tárolókapacitás fogadja az esetleges téli jegesedést. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy

akár hatvancentis jégvastagság is kialakulhat, erre volt példa 2017 januárjában.

Ez több millió köbméter jeget jelent, a tavaszi jeges árvíz vagy normál árvíz esetén fontos a szabad tárolókapacitás és a minél kevesebb jég.

A téli vízcsökkentést mindig megelőzi a télivízszint-egyeztető tárgyalás általában szeptember végén, ezen

  • a tókörnyéki hasznosítók és önkormányzatok, illetve
  • a Hortobágyi Nemzeti Park,
  • a vízirendészet,
  • a horgászati-halászati hasznosító,
  • a Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.,
  • a szomszédos vízügyi igazgatóságok és
  • a megyei önkormányzatok

is részt vesznek – mondta Fejes Lőrinc.

„Most kompromisszumos megállapodással elég rövid időn belül sikerült közös nevezőre jutni – magyarázta a kiskörei szakaszmérnök –, a Tisza-tónak az engedély szerinti magasabb téli vízszintje lesz, ez a nyárihoz képest 1 méter 20 centiméteres csökkentést jelent, mégpedig úgy, hogy az első két nap 10-10 centimétert csökkentettünk, majd ezt követően két nap alatt 15 centimétert, így november 25-ére érjük el a 725 centiméteres nyári vízszintről a 620 mínusz 10 cm-es vízszintre a csökkentést. Ez lesz majd a Tisza-tó téli vízszintje, tehát a Kisköre felső vízmércén mért 620 mínusz 10 cm-es sáv.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×