eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Forrás: Facebook

Baranyi Krisztina tovább küzd a Fudan-népszavazásért

A helyi választási bizottság a kerületi népszavazás két kérdésének csak az egyikét engedte át, a Ferencvárosi Önkormányzat viszont fellebbezést nyújt be az ügyben, hogy referendummal kényszerítsék ki, hogy ne jöhessen létre a kínai egyetem a városrészben.

A IX. kerületi önkormányzat fellebbezést nyújt be a helyi választási bizottság döntése ellen, amelyben elutasították a kínai Fudan-beruházás megakadályozását célzó kerületi népszavazás két kérdésének egyikét – írja a Népszava.

Emlékeztetnek, hogy Baranyi Krisztina, a beruházással érintett városrész, Ferencváros polgármestere és több ellenzéki képviselő testületi tag szeptember végén nyújtotta be a két kérdést.

  • Az elsőben azt firtatnák, hogy mit szólnának a kerületben élők ahhoz, ha a kollégiumokat is tartalmazó Déli Városkapu fejlesztés a nemzetközi pályázaton díjnyertes tervtől eltérő funkcióval és módon valósulna meg.
  • A másodikban arra kérdeznének rá: egyetértenek-e azzal, hogy Ferencváros önkormányzata egyetlen saját tulajdonában lévő ingatlant sem adna át a Fudan Egyetem megépítésére?

A helyi választási bizottság a kettő közül csak a másodikat engedte át, az első kérdést nem.

Baranyi Krisztina a lap kérdésére azt válaszolta:

nem nyugszanak bele a döntésbe, megtámadják az első kérdést elmeszelő határozatot.

Mint mondta, tudomása szerint a helyi választási bizottság sem volt egységes az ügyben, így bízik abban, hogy még átmehet az eredeti koncepció szerinti megvalósításra vonatkozó kérdés. Amint mindkét kérdés ügyében végleges döntés születik, a kerületi képviselő-testület elé terjeszti a népszavazás kiírására vonatkozó javaslatát.

Mint az ellenzéki polgármester elmondta, azért sem hagyhatják annyiban a dolgot, mert ennyivel tartoznak annak a 230 ezer embernek, akik aláírásukkal tiltakoztak a magyar egyetemistáknak épülő Diákvárost kínai campusszal felváltani kívánt kormánydöntés ellen, és azért sem, mert a Fudan Egyetem megvalósításának feltételei továbbra is adottak: a kormány nem vonta vissza az erre vonatkozó döntést, az egyetem fenntartására hivatott alapítványt is töretlenül működik.

Felidézi a lap, hogy Palkovics László miniszter helyét Csák János kultúrminiszter vette át az alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségében.

Karácsony Gergely főpolgármester nem erőltette ennyire a népszavazást. Az Alkotmánybíróság májusban felülbírálva a Kúria korábbi határozatát úgy döntött, nem lehet népszavazást tartani az ügyben. Ezután Karácsony Gergely még azt mondta, hogy nekik most az a dolguk, hogy megtalálják a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket a Fudan Egyetem ügyében, de az ősszel, miután a Demokratikus Koalíció nem látta értelmét a referendum kiírásának, ő is lemondott róla, igaz, azt ígérte, hogy megteremti a módját, hogy a budapestiek véleményt nyilvánítsanak a Fudan-ügyben.

A Csepel-sziget északi csücskének környékére, 540 milliárd forintra tervezett projektet több bírálat is érte. Egyfelől azt kifogásolták, hogy az ide tervezett Diákvárostól venné el a helyet, másrészt azt, hogy igen erősen kínai beruházás lenne azzal, hogy kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, de a költségeket Magyarország állná, ráadásul sokan attól tartanak, hogy a kínaiak magyarországi kémtevékenységét erősítenék, és szóvá tették, hogy a Fudan Egyetem a nyugaton megszokottakhoz képest kevésbé működik szabadon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×