eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Targoncával tetőcserepeket rakodnak a Terrán építőipari nagyvállalat kunszentmiklósi gyáregységében 2019. május 7-én. Ezen a napon tartották a cég második tetőcserépgyára szimbolikus alapkőletételét. A mintegy 2 milliárd forint összegű beruházást a magyar állam több mint 480 millió forinttal támogatja.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Itt a kormány 150 milliárdos gyármentő programja

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett döntés a gyárak energiahatékonyságát segítené elő, a feladatot három miniszterre bízta.

A kormány határozata megjelent a Magyar Közlönyben az úgynevezett gyármentő programról, mely a nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásait támogatja – írja a 24.hu.

A beruházást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek kell a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. útján azonnal elindítania.

A programhoz Varga Mihály pénzügyminiszternek kell biztosítania egyszeri jelleggel a 150 milliárd forintos többletforrást. Ez az összeg tartalmazza a támogatást és a lebonyolítás díját is. A pénzt ütemezetten, a kifizetésekhez igazodva használják majd fel.

Palkovics László technológiai és ipari miniszternek kell a program előkészítésekor a vállalkozások által jelzett, a működésüket nehezítő energetikai feltételeket és körülményeket év végéig megvizsgálnia. Ehhez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke nyújt neki szakmai támogatást.

A portál szerint Szijjártó Péter néhány napja azt mondta,

első körben lesz 150 milliárd forint a támogatás.

A miniszter szerint a november 2-án induló gyármentő programmal elő fogják segíteni a sikerrel pályázó cégek energiahatékonysági fejlesztéseit, Budapesten harminc, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással.

A programra azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek minimum kétszázmillió forintos fejlesztés keretében bővítik energiaellátási kapacitásukat, napelemeket telepítenek, növelik energiahatékonyságukat, csökkentik az energiaköltségeiket. A legmagasabb támogatási összeg hatmilliárd forint lesz.

Az energiahiányról, a szankciókról és az energiaimportot elősegítő politikai megállapodásokról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt korábban az InfoRádió Aréna c. műsorában:

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×