eur:
386.7
usd:
355.86
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Résztvevők az LMP tüntetésén az Agrárminisztérium épületénél, ahol erdeink tarvágását lehetővé tevő kormányrendelet ellen tiltakoztak 2022. augusztus 12-én.
Nyitókép: Résztvevők az LMP tüntetésén az Agrárminisztérium épületénél, ahol erdeink tarvágását lehetővé tevő kormányrendelet ellen tiltakoztak 2022. augusztus 12-én. MTI/Kovács Attila

Összesen 3 ezer milliárd forint értékben épül gyár Debrecenben - a nap hírei

Szünetel a kiszolgálás augusztus 19-én és 20-án a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutaknál. Összesen 3 ezer milliárd forint értékben épül akkumulátorgyár Debrecenben. Megkapják jövő januárban az orvosok a béremelés harmadik lépcsőjét - írja honlapján a Magyar Orvosi Kamara.

Szünetel a kiszolgálás augusztus 19-én és 20-án a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutaknál. Ez mintegy 500-600 töltőállomás jelenthet. Az akciót a tagság 100 százaléka támogatta, élve a jogszabályban rögzített 48 órás leállási lehetőséggel. A leállást a kialakult ellátási hiányokkal, bizonytalanságokkal és ki nem fizetett anyagi támogatásokkal indokolta. A szervezet egyben ezzel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy sok ezer magyar család megélhetése ellehetetlenül önhibáján kívül 2021 november óta. Korábban Egri Gábor, a szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: helyzetüket nehezíti, hogy a Mol 50 százalékra csökkentette a kisbenzinkutak kiszolgálását, valamint az, hogy bár a rendelkezések megjelentek az állami támogatásról, de a júliusi kifizetések még nem történtek meg. A Független Benzinkutak Szövetségéhez 400 cég csatlakozott, ami 500-600 kutat jelent.

Összesen 3 ezer milliárd forint értékben épül akkumulátorgyár Debrecenben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint ezzel Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét. Magyar Levente elmondta: elmondta, hogy egy több mint két éves tárgyalássorozat zárult le, aminek eredményeként 221 hektáros területen épül majd fel a kínai CATL létesítménye, ezzel létrehozva mintegy 9 ezer új munkahelyet Magyarországon. Hozzátette, hogy a kínai cég részvényesi tanácsának jóváhagyását követően hozzák nyilvánosságra a beruházás további részleteit.

Megkapják jövő januárban az orvosok a béremelés harmadik lépcsőjét- írja honlapján a Magyar Orvosi Kamara. Kincses Gyula, a köztestület elnöke pénteken egyeztetett a belügyminiszterrel. A megbeszélésen Pintér Sándor kifejtette, hogy a minőségi indikátorok fejlesztését intézményi és egyéni szinten egyaránt kiemelt fontosságúnak tartja, de ettől függetlenül 2023. januárjában az orvosok megkapják a béremelés harmadik lépcsőjén. Egy korábbi egyeztetésen még az hangzott el kormányzati felvetésként, hogy a harmadik lépcsőfokot differenciáltan kapják meg az orvosok. A kamara azonban jelezte: nem fogadja el a béremelés menetének megváltoztatását.

Európai bank bonyolíthatja az orosz tranzitdíj-átutalásokat Ukrajnának a Barátság kőolajvezeték szállításaiért, ezzel tartósan elhárulhat az akadály a Szlovákiába, Csehországba és Magyarországra irányuló orosz olajexport elől. Médiaértesülések szerint a szóban forgó európai bank a holland ING, de a pénzintézet nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Miután a magyar Mol és szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft időközben saját maga teljesítette az átutalást, Magyarországra és Szlovákiába újból megindultak az olajszállítások. A legutóbbi információk szerint a Csehországba irányuló szállításokat szombatra tervezik újraindítani.

Továbbra is biztosítani tudják a szerződéses mezőgazdasági vízigényeket a vízügyi igazgatóságok. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kiemeli: az év első hét hónapjában a mezőgazdaság számára szolgáltatott vízmennyiség jóval meghaladta a korábbi években tapasztaltakat. A becsült igények figyelembevételével kalkulált mennyiség alapján az idén ez az érték már 86 százalék. Az országban a 12 vízügyi igazgatóságból 11 területén van vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat érvényben.

A fakitermelés szabályairól szóló kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült, hiszen az erdők természeti értékei nem sérülhetnek – hangsúlyozta a kormányszóvivő a Facebookon. Szentkirályi Alexandra kiemelte: a rendkívüli szabályok kizárólag akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. Ha ilyen vészhelyzet nem következik be, akkor az eredeti tervek szerint zajlik a hazai erdőgazdálkodás. Eszerint az idén 1,3 millió köbméter tűzifát termelhetnek ki engedéllyel az állami erdőgazdaságok. Korábban az LMP jelezte: minden lehetséges jogi és civil eszközzel élve megakadályozza, hogy tömegesen vágjanak ki fákat a múlt héten közzétett kormányrendelet alapján.

Júniusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés üteme. A külpiaci eladások 4,2, a belföldi értékesítésé 9,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH.

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése. A felvásárlási árak júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A növényi termékek áremelkedésének gyorsulását a zöldségek és a gyümölcsök váltotta ki. Az élő állatok felvásárlási ára 43,1 százalékkal emelkedett. A tojás és a tej ára 31,4, illetve 43,6 százalékkal emelkedett. A gabonafélék felvásárlási ára átlagosan 71,1 százalékkal magasabb a tavaly júniusinál. A búza áremelkedése 83 százalékra gyorsult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×