eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Romlik a járványhelyzet itthon – a nap hírei

A földgázfelhasználás 15 százalékos csökkentését kéri a tagállamoktól az Európai Bizottság. Az orosz piacra irányította az Északi Áramlat-2 gázvezeték kapacitásának felét az orosz elnök. Tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja, nőtt a fertőzöttek száma is. A nap legfontosabb hírei július 20-án.

Augusztustól a földgázfelhasználás 15 százalékos csökkentését javasolja a tagállamoknak a téli gázválság fokozódó veszélyére hivatkozva az Európai Bizottság. A csökkentést az elmúlt 5 év átlagához mérnék, és tagállamoknak be kell mutatniuk, hogyan kívánják teljesíteni a célt. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a helyzet romlása esetén az ellátás biztonságára vonatkozó uniós riasztást hirdethessen ki a bizottság: ekkor már kötelező a fogyasztás csökkentése. A testület azt is kezdeményezi, hogy a tagországok szolidaritási alapon szükség esetén kisegítsék egymást gázhiány esetén.

Az orosz piacra irányította az Északi Áramlat-2 gázvezeték kapacitásának felét az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a németországi szabályozó hatóságok késlekedése miatt döntött így. Hozzátette: emiatt az Északi Áramlat-2 azonnali beindítása sem lenne képes újabb nagy mennyiségű gázt eljuttatni az európai piacra. Közben az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezeték rutinszerű karbantartása hamarosan befejeződik. A Nord Stream szóvivője szerint semmi sem áll a gázszállítás csütörtöki megkezdésének útjában.

Oroszország nem éri be az eddig elfoglalt ukrajnai területekkel – derült ki az orosz külügyminiszter szavaiból. Szergej Lavrov az orosz állami hírügynökségnek úgy fogalmazott: az orosz különleges művelet már nemcsak a szakadár Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot, hanem Herszon és Zaporizzsja megyét és más ukrajnai területeket is érinti. Ezt azzal indokolta, hogy a Nyugat nagy hatótávolságú fegyvereket szállított Ukrajnának, Oroszország pedig nem akarja, hogy területét ilyenek fenyegessék.

Az Ukrajnában zajló háború vesztesének nevezte az Európai Uniót az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen azt mondta: Európa feje fölött sötét felhők gyülekeznek az euróárfolyam, az infláció és az energiaárak emelkedése szempontjából, ehhez társul a nemzetközi diplomáciában tapasztalható káosz. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy Magyarország fontosnak tartja az Európai Unió egységének megőrzését, ugyanakkor téves döntés volt az energiára is kiterjesztett szankció. Hozzátette: az unió az újjáépítésben is segítséget ígért Ukrajnának, de ha az energiaválsággal szétveri a gazdaságot, akkor senkinem sem tud segíteni. Szólt arról is, hogy csütörtökön jelenik meg a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló kormányrendelet.

A globális társaságiadó-minimum bevezetése kegyelemdöfést jelentene az európai gazdaságnak, az intézkedés Magyarországot is rendkívüli próbatételek elé állítaná - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban. Szijjártó Péter kiemelte: a magyar versenyképesség és a beruházási rekordok alapja az alacsony társasági adó, amely bár hivatalosan 9 százalék, de a kedvezményekkel, beruházási támogatásokkal kiegészítve gyakorlatilag 6-7 százalék körül van. A minimális kulcs életbe léptetésével ez a duplájára nőne. Szijjártó Péter amerikai útján 10 fontos vállalat vezetőjével, két republikánus szenátorral és 5 képviselővel egyeztet.

Lengyelországban egyhangúlag megszavazta a Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról szóló jogszabálytervezetet a szenátus. A szejm július eleji jóváhagyása után a törvény most már csak Andrzej Duda elnök aláírására vár.

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Liz Truss külügyminiszter versenghet a brit miniszterelnöki tisztségért a kormányzó Konzervatív Párt egyhetes alsóházi frakciószavazási sorozatának eredményeként. A párttagok augusztus első hetében kapják meg a szavazólapokat, a voksok leadási határideje szeptember 2-a, a szavazás eredményét szeptember 5-én hirdetik ki.

Világszerte emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma. Jelenleg több mint 565 millió embernél igazolták a kórt. A halálos áldozatok száma meghaladja a 6 millió 374 ezret. Magyarországon a múlt héten több mint 10 ezer új esetet regisztráltak, 40-en haltak meg a vírus szövődményeiben. A szennyvízadatok alapján 22 mintavételi helyből 17-ben figyelhető meg a vírus örökítőanyagának növekedése. Az aktív fertőzöttek száma már több mint 21 ezerre nőtt. A 866 kórházban ápolt beteg közül 17-en vannak lélegeztetőgépen. Összesen 6 millió 400 ezren kaptak védőoltást, 311 és fél ezren a negyediket is.

A szombat estig érvényes hőségriasztás mellett ismét életbe lépett a vörös kód is a nagy meleg miatt. A speciális eljárásrend alatt a diszpécser jelzése alapján a szociális intézményeknek kötelező fogadniuk az oda érkező hajléktalanokat. A hőségriasztás miatt szombatra felfüggesztette a kamionstopot az ipari minisztérium. Megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse is. A 12 vízügyi igazgatóságból 10 területén már elrendelték a vízhiány elleni készültséget. Kezdeményezték a kiegyenlített, összehangolt vízhasználat és öntözési menetrend kialakítását is.

Hamis volt a Wizz Air járatát érintő bombafenyegetés, a légitársaság Budapestről induló mentesítő járatot szervez azon utasai számára, akik még szerdán tovább utaznának a Krakkóba. Az érintett leszállópályát már megnyitották, így a repülőtér ismét zavartalanul üzemel.

Elhunyt Kis Pintér Imre József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, egyetemi tanár, aki 1991-től 20 éven át volt a Kortárs című folyóirat főszerkesztője. Kis Pintér Imre 81 éves volt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×