eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Budapest, Hungary - January 7, 2016: Interior of the Franz Liszt, formerly known as Ferihegy Airport, in Budapest, Hungary. Airport serves more than 10 milion passengers annually, due to its vicinity to Serbia, Slovakia, Ukraine and Austria. Famous low-cost airline company Wizz-Air established hub on Ferenz Liszt airport and provides cheap flights to tens of destinations in Europe, Africa and Middle East
Nyitókép: Drazen_/Getty Images

Két eljárást is indított a vasárnapi ferihegyi káosz miatt a szaktárca

Mintha kicsit belelógott volna az éjszakába a repülés, ez az egyik gond.

Vasárnapról hétfőre virradóra számos utas nem kapta meg sem a csomagjait, sem bármiféle segítséget vagy felvilágosítást arról, hogy juthat hozzá a saját tulajdonához a budapesti légikikötőben; a Technológiai és Ipari Minisztériumban (TIM) működő közlekedési hatóság két különálló eljárásban vizsgálja az összes szóba jöhető érintett felelősségét a történtekben - közölte a tárca.

Arra is rákérdeznek, miként haladhatta meg a mélyalvási időszakra előírt limitet az éjjel landoló repülőgépek száma.

A két eljárásban a hatályos rendelkezések szerint több millió forintos bírságok szabhatók ki.

A hatóság hivatalból indított eljárásában adatszolgáltatásra szólítja fel a földi kiszolgálót, amely kiadott engedélye alapján köteles bizonyítani, elegendő erőforrás áll rendelkezésére ahhoz, hogy a légitársaságokat szerződés szerint ki tudja szolgálni. A cég mellett a reptér üzemeltetőjének és a légitársaságnak is nyilatkoznia kell arról, milyen formában és mikor értesültek a járatkésésről.

A 60 napos határidővel zajló teljes eljárás a törvényi előírások és a fokozatosság elve alapján nem zárulhat pusztán figyelmeztetéssel. A feltárt mulasztás tehát már első körben bírsággal szankcionálható - közölte a TIM.

A hatóság egy önálló eljárásban keres választ arra, hogy a repülőtér forgalma hogyan haladhatta meg a mélyalvási időszakban megengedett szintet. A szintén 60 napos ügyintézési határidő mellett itt is 100 millió forintos a jogszabályi bírságplafon.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az eljárások lezárása után beszámol azok eredményéről - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×