eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Happy woman driving a car and smiling. Cute young success happy brunette woman is driving a car. Portrait of happy female driver steering car with safety belt
Nyitókép: dragana991/Getty Images

Ijesztően sokan furikáznak jogsi nélkül a magyar utakon

Pedig az esetek egy része már egyenesen bűncselekménynek minősül tavaly óta.

Kimondottan riasztó képet fest a rendőrség statisztikája az érvényes vezetői engedély nélkül közlekedőkről – írja a Vezess.hu.

Az autós oldal – azt követően, hogy részletesen tisztázza, hogy mit is jelent az engedély nélküli vezetés fogalma, ami a szabálysértéstől a bűncselekmény kategóriáig terjedhet –, az ORFK-tól kikért adatokra hivatkozva ismerteti, hogy bár az engedély nélküli vezetést 2021 májusa előtt és után más-más jogszabály tárgyalta, de alapvetően ugyanarról van szó, vagyis hogy a járművezetőnek egyáltalán nem volt vezetői engedélye, nem rendelkezett kategóriával a vezetett járműre vagy a vezetési jogosultság ideiglenes szünetelése ellenére vezetett gépjárművet.

Minden évben tízezrével fogtak ilyen közlekedőket a rendőrök.

Az engedély nélküli vezetés szabálysértés (Szabs. tv. 220. §) esetszámai az elmúlt években (Forrás: ORFK/Netzsaru):

Az engedély nélküli vezetés szabálysértés (Szabs. tv. 176. § (1) bek.) esetszámai 2021 májusától (Forrás: ORFK/Robotzsaru):

A lap hozzáteszi, hogy az eltiltás hatálya alatt való vezetésnél is volt jogi változás, így szintén két adatsorból jönnek össze a számok, de annyi világos, hogy ezrével voltak/vannak azok, akik jól tudják, hogy tilos lenne volán mögé ülniük, mégis megteszik. Láthatóan indokolt volt a szigorítás.

A járművezetés eltiltás hatálya alatt szabálysértés (Szabs. tv. 176. §) esetszámai az elmúlt években (Forrás: ORFK/Robotzsaru):

A járművezetés eltiltás hatálya alatt vétség (Btk. 239/B. §) esetszámai 2021 májusától (Forrás: ORFK/Robotzsaru):

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×