eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A young adult with crutches and his foot bandaged in plaster is ascending steps of a stairway inside an apartment house. Barefoot toes are sticking out of bandage.
Nyitókép: EThamPhoto/Getty Images

Súlyos ellátási zavarokra figyelmeztetnek a segédeszközök piacán

A gyógyszergazdaságossági törvény módosítását kérik a kormánytól a gyógyászatisegédeszköz-forgalmazók, úgy vélik ugyanis, hogy az euró drágulása és a garantált bérminimum emelése miatt a jelenlegi segédeszköztámogatási rendszer fenntarthatatlan – közölte a Forgalmazók az Egészségért Szövetség.

A közleményben emlékeztettek, hogy 2006-ban a gyógyszergazdaságossági törvény bevezetése miatt csökkent számos segédeszköz támogatásának mértéke, emelkedett a vényen rendelt gyógyászati segédeszközök térítési díja, és ugyanebben az évben megszűnt a kedvezményes áfakulcs is.

A törvény bevezetésével nem csak a betegek terhei nőttek, de az egészségügyi szolgáltatók működőképességét is figyelmen kívül hagyó struktúra alakult ki – mutattak rá.

Kitértek arra is, hogy a törvény bevezetésekor még jóval olcsóbb volt az euró és a dollár árfolyama, valamint alacsonyabb volt a garantált bérminimum is.

Az euró árfolyama, az import árak, a bérköltségek emelkedése miatt azonban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által jelenleg finanszírozott segédeszköztámogatási rendszer fenntarthatatlan, ugyanis

egyes segédeszközök NEAK által elismert ára évek óta változatlan annak ellenére, hogy a beszerzési árak emelkedtek.

Emiatt a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó szaküzletek és gyógyszertárak is veszteséget könyvelnek el, ha a NEAK által támogatott segédeszközt receptre adják ki a betegnek – emelték ki.

A FESZ azt írta, hogy a probléma megoldását 2015-ben céljául tűzte ki az Országos Fogyatékosságügyi Program 2015-2025 keretén belül az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ám a koronavírus-járvány miatt a gyógyászatisegédeszköz-ellátás felülvizsgálata háttérbe szorult.

A kormány ugyan 2022 február elején a helyzet enyhítésére hárommilliárd forint rendkívüli, eseti felhasználását engedélyezte, a szakmai szervezetek várakozásai ellenére a mai napig nem jelent meg a Pénzügyminisztérium által már jóváhagyott összeg elosztását szabályozó rendelet – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy ha nem változik a vényköteles segédeszközök közfinanszírozása, akár napokon-heteken belül

tízezres tömegben jelenhetnek meg azok a betegek, akik segédeszközök használatára szorulnak, de piaci áron nem képesek megvásárolni azokat.

A kiskereskedelmi készletek kifogyóban vannak, és a kormány haladéktalan közbelépése nélkül súlyos ellátási problémák jelentkezhetnek – figyelmeztettek.

A betegek terheinek csökkentése és a súlyos ellátási zavar megelőzése érdekében a kormány haladéktalan intézkedését kéri a Forgalmazók az Egészségért Szövetség az érintett a 800 ezer magyar érdekében – írták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×