eur:
393.06
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Választási győzelme esetén bővíti a családtámogatási rendszert a kormány - a nap hírei

Ha jelenlegi kormánypártok győznek a választáson, fenntartják és bővítik a családtámogatási rendszert - ezt nyilatkozta a miniszterelnök. Jogszerűnek mondta ki a bíróság a pedagógusok hétfőre tervezett sztrájkját. A billegő körzetekbe való átjelentkezésre kéri a szavazókat Márki-Zay Péter.

Vannak rendkívüli helyzetek, azok pedig rendkívüli intézkedéseket kívánnak – fogalmazott a miniszterelnök a jövő kedden induló élelmiszerárstopra utalva. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: egész Európában és világon is magas a pénzromlás üteme, a magas infláció pedig a magas energiaárakból is fakad. Kijelentette: a rezsicsökkentés mellett ki kell tartani.

A kormányfő beszélt arról is a közrádióban: ha győznek a választáson minden eleme megmarad a családtámogatási rendszernek illetve új elemekkel is ki fog egészülni, a családtámogatások összegét emelni akarják. Orbán Viktor azt is elmondta, hogy Magyarország a kétoldalú megállapodásban szereplőnél több gázt venne Oroszországtól. A miniszterelnök elmondta, hogy egyebek mellett erről is tárgyal majd Vlagyimir Putyin elnökkel a jövő héten Moszkvában.

Csaknem 6 százalékkal nőtt tavaly a földgázfogyasztás, miközben a termelés 12,3 százalékkal csökkent – derül ki az energiahivatal adataiból. Az export 79 százalékkal esett vissza, elsősorban az átalakuló nemzetközi szállítási útvonalak miatt. Az energiahivatal közleményében azt írta, hogy az idén a friss adatok azt mutatják, hogy a tárolókban a téli időszak hátralévő hónapjaiban várható teljes hazai felhasználás mintegy 90 százaléka hozzáférhető.

Az elmúlt 24 órában 17.869 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. 78 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 3.463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 225 ezret. Több mint 6 millió 351 ezren kaptak védőoltást, közülük csaknem 6 millió 90 ezren a második, közel 3 millió 600 ezren a megerősítő harmadik oltást is felvették.

Jogszerűnek mondta ki a bíróság a pedagógusok hétfőre tervezett sztrájkját. Az első fokú ítélet ugyanakkor csak akkor válik jogerőssé, ha minisztérium nem fellebbez. Az Emberi Erőforrások minisztériuma azt írta: a bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk, mert legkorábban 5 nap múlva lehet jogerős a döntés. A minisztérium felszólította a hétfői sztrájkot szervező szakszervezeteket, hogy halasszák el a munkabeszüntetést. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a bíróság döntése után közölte: nem fújják le a sztrájkot.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje biztosra veszi, hogy az áprilisi választáson Budapest minden körzetében az ellenzék győz, és vidéken fog eldőlni a küzdelem. Ennek érdekében Márki-Zay Péter kérte, hogy akinek a billegő körzetekben van lakhatása, lakása, családja, az oda jelentkezzen be. Szerinte ezt kellene tenniük a külföldön élőknek is.

Baloldali Szövetség néven közösen indul az áprilisi választáson a Magyar Munkáspárt és Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom, miniszterelnök-jelöltjük Szanyi Tibor. Közös politikai programjuk a "Jólléti szocializmus" nevet viseli. A Baloldali Szövetség valamennyi választókerületben megkezdi a közös jelöltek állításához szükséges aláírásgyűjtést.

Az idei választásokon is a Kúria végzi a választási bizottságok határozatainak bírósági felülvizsgálatát, a jogi és a szervezeti keretek sem változtak - tudatta a Kúria. A választási ügyeket változatlanul a Kúria háromtagú közigazgatási tanácsai intézik. Az ügyek kiosztása a tanácsok között az érkezés sorrendjében automatikusan történik.

Soha nem volt akkora a halálozások és a születésszám közötti különbség Magyarországon amióta évente vezetik a statisztikát, mint tavaly. A halálesetek száma 1949 óta soha nem volt ennyire magas, a lakosságarányos halálozás adta pedig megegyezik az 1920-as évtized szintjével. A Központi Statisztikai Hivatal Közzétette a 2021-es egész éves demográfiai adatokat. Eszerint a születésszám nőtt, a gyerekvállalási kedv pedig javul, de így is csökkenő pályán maradt az ország népessége.

Minden korábbinál kevesebben kerestek állást januárban. Összesen 249 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai államtitkára. Schanda Tamás hozzáteszi: a járványhelyzet ellenére is rekordszintre bővült a foglalkoztatás, 2010-hez képest harmadára csökkent a munkanélküliségi ráta Magyarországon. A közlemény szerint csaknem 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon.

A migrációs nyomás miatt kiemelt támogatást kapnak a déli határon működő mezei őrszolgálatok - közölte Nagy István agrárminiszter. A több mint 170 millió forintot mezei őrszolgálat létrehozására vagy a meglévő őrszolgálat létszámának megemelésére használhatják a települések. A program keretében Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Kelebia, Tompa, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék települések kapnak támogatást.

A patikákban már elérhetőek, a kórházakban pedig februártól alkalmazhatják azt a 31 új gyógyszert, amely újonnan kaptak társadalombiztosítási támogatást. A készítmények húsz betegségcsoport kezelésében segítenek. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: ezek között van daganatos betegségekre, szívelégtelenségre, Parkinson-kórra, ízületi gyulladásos megbetegedésekre és asztmára adható gyógyszer is.

Az interneten ma már bárki adatkezelővé válhat. A való életben alkalmazandó szabályok a virtuális térben is érvényesek – fogalmazott közleményében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az Adatvédelem Napja alkalmából. A szervezet hangsúlyozza. hogy az adatok magas szintű védelméért mindenki erőfeszítésére szükség van. --- Az Európa Tanács kezdeményezésére 2007. óta január 28-a az Adatvédelem Napja. Magyarországon az adatvédelmi felügyeleti szervezet, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság most ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.

Az Egyesült Államok kész szövetségeseivel és partnereivel együtt határozottan reagálni, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát - erősítette meg az amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. Joe Biden hangsúlyozta az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×