eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Parlament Vadásztermében 2017. február 2-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor február elsején Vlagyimir Putyinnal tárgyal Oroszországban

Pask 2 lesz Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az egyik fő téma.

A TASS orosz hírügynökségnek adott interjújában beszélt Szijjártó Péter a közelgő miniszterelnöki látogatásról, melynek dátumául február elsejét jelölte meg.

"A találkozón meg fogjuk vitatni az atomerőmű építésének előkészítésében elért előrehaladást. A Roszatom már dolgozik a terepet előkészítésén, hogy hamarosan a valódi, látható és látványos építkezés is megkezdődhessen.

Szeretnénk, ha a projekt már az év első felében a létesítési fázisba léphetne"

– beszélt az utazás egyik fő céljáról a külügyminiszter. "Szeretnénk, ha a két új reaktor már az évtized végére üzembe állna: ezzel a két új, valamint a jelenlegi négy reaktorral, illetve a folyamatban lévő napenergia-beruházásokkal Magyarország önellátóvá válik villamos energia terén" – tette hozzá.

Szijjártó Péter azt is hangsúlyozta, hogy szeretnének tárgyalni a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról is a mennyiség növelése céljából, ami az energiaválság miatt kedvező lenne az ország számára. Hosszú távú szerződésen belül szeretnék megkötni ezt a megállapodást.

A külügyminiszter szerint a találkozónak a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina magyarországi gyártása is témája lesz.

"Jelenleg is zajlanak nemzeti oltásgyártó üzemünk építési munkálatai, őszre üzemkész lesz a csarnok. Szeretnénk, ha Szputnyik V is készülhetne itt. Már meg is kezdtük az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat, amelyeket a lehető leggyorsabban szeretnénk lezárni. Célunk, hogy ősztől gyárthassuk a Szputnyikot, mivel úgy látjuk, az oltóanyagoknak nagy piaca alakul ki a jövőben. A Szputnyik jól teljesített Magyarországon, közel egymillió embert oltottunk be vele és a tapasztalatok jók" – jegyezte meg.

Közös űrkutatási projektről is tárgyalnak majd a tervek szerint a látogatáson.

"Mi, magyarok az évtized közepén szeretnénk magyar kutató űrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, aki az Oroszországgal való együttműködés keretében tevékenykedne ott" – hangsúlyozta Szijjártó.

A magyar külügyminiszter 2021 végén hozta nyilvánosságra, hogy Orbán Viktor február elején találkozót kíván tartani Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Orbán december 21-én sajtótájékoztatón jelentette be a Putyinnal való találkozás tervét, hozzátéve, hogy lehetséges az oroszországi látogatása. Az orosz elnök és a magyar miniszterelnök legutóbb 2019-ben találkozott Budapesten.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×