eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Imolya Patrícia, a Semmelweis Egyetem ötödéves orvostanhallgatója, szekundáns a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntese egy sérült hajléktalant vizsgál a fővárosi Lövölde téren 2021. február 26-án. Harminc éve, 1991. március elsején indult el a kizárólag önkéntesekkel működő Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálata.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Most nem az elszállásolás, hanem a hajléktalanok becsábítása a kihívás

Még van szabad férőhely a hajléktalanok számára – számolt be érdeklődésünkre Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója, egybehangzóan Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi regionális központjának vezetőjének szavaival, felhívva a figyelmet a lakosság fontos szerepére is.

Egész napos krízisautó- és diszpécserszolgálattal készül a Menhely Alapítvány a téli krízisidőszakra. A szervezet igazgatója elmondta, a nap 24 órájában fogadják a +36-1-338-4186-os telefonszámon azok hívását, akik segítséget szeretnének kérni hajléktalan emberek számára. Aknai Zoltán arra is kitért, tudomása szerint jelenleg 70 százalék alatti a budapesti hajléktalanszállók kihasználtsága, ahol egy éjszakára fogadnak be, de ez országos szinten is elmondható. A pandémia okán a megszokottnál kicsit nehézkesebb a bejutás, miközben a hajléktalanszállók azon vannak, hogy a járványveszéllyel kapcsolatos problémákat orvosolják, de attól senkinek nincs tartani valója, hogy ha szeretne bekerülni, ne tudna.

A nagyobb gondot inkább az jelenti, hogy

az életvitelszerűen az utcán élő emberek nagyon nehezen becsábíthatóak a hajléktalanszállókra,

tehát sok esetben nem fogadják el ezt a fajta segítséget – tette hozzá a Menhely Alapítvány igazgatója, aki szerint a szakmájukban tulajdonképpen mindennapi küzdelem, hogy megpróbálják biztos helyen tudni az érintetteket. Nem feltétlenül sikerül, de szerencsére az esetek többségében, akik a szabad ég alatt maradnak, bár veszélyeztetettek, mégis, tudnak annyira gondoskodni magukról, hogy elkerüljék a kihűlést – fűzte hozzá Aknai Zoltán megismételve: „sajnos ez egy ilyen emberi dolog, és valakiket nagyon nehéz becsábítani, miután olyan életmódot folytatnak, amivel nem tudnak alkalmazkodni egy szálló körülményeihez”.

Nagyban számítanak a lakosságra

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat – fővárosi telephelyein – nagyjából 350 hajléktalan embernek tud éjszakára szállást biztosítani, amikor a szükség azonban úgy kívánja, minden erejükkel azon vannak, hogy ezt a férőhelyszámot megsokszorozzák – erről már Morva Emília, a szervezet közép-magyarországi regionális központjának vezetője beszélt. Erre idén azonban még nem került sor, miután nemcsak a szeretetszolgálat telephelyei, hanem összességében a fővárosi hajléktalanszállók is nagyjából 70 százalékos kihasználtsággal működnek – tette hozzá Morva Emília Aknai Zoltán szavaival egybecsengően.

A szakember – a jelenlegi időjárási viszonyok mellett – az úgynevezett éjjeli menedékek fontosságára hívta fel a figyelmet, amik esetében

szinte nincs is feltétel kötve a belépéshez,

illetve ha van is, azok nagyon alacsony szintűek a bekerülés szempontjából. Alapvetően azt várják el a hajléktalan emberek részéről, hogy képesek legyenek elfogadni a közösség szabályait, hiszen ha valaki például nagyon alkoholos állapotban van, nem feltétlenül biztonságos a beengedése egy szállóra, miután olyan konfliktusok alakulhatnak ki, ami a többi lakót zavarhatja, és/vagy veszélyeztetheti – magyarázta Morva Emília megjegyezve: az ittas hajléktalanokat sem szokták véglegesen elküldeni, csak arra kérik őket, hogy józanodjanak és akkor bemehetnek a szállóra.

A regionális központ vezetője arra is kitért: a szeretetszolgálat utcai gondozószolgálata ebben az időszakban, mind a fővárosban, mind a vidéken fokozottan figyel arra, hogy azokat a hajléktalan embereket, akik napi gyakorisággal felkeressék, akik tudható, hogy nem fűtött helyiségben, kalyibában, lépcsőház mellett, elhagyott területeken töltik az éjszakáikat. A gondozószolgálat feladata kettős, emelte ki, egyfelől nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy rábeszéljék az érintetteket arra, hogy elfogadják a szállásokat, másfelől, ha erre nem hajlandóak, akkor pedig olyan alapvető eszközökkel látják el őket, amivel talán sikerül a nagyon hideg éjszakákat is átvészelniük, gondolva itt takarókra, fóliákra, illetve élelmiszerekre.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a téli időszakban nagyban számít a lakosságra is:

minden megyeszékhelyen és a fővárosban is rendelkezésre áll egy diszpécserszolgálat, ami baj esetén hívható – Budapesten a már említett +36-1-338-4186-os telefonszámon. A szakember kiemelte, a legfontosabb, hogy nagy biztonsággal el tudjuk mondani, hogy hol található a feltételezetten veszélyben lévő hajléktalan ember, ha pedig egészen profik szeretnénk lenni, az is nagyon jó, ha a krízisautó megérkezéséig megpróbálunk szóba elegyedni az illetővel, hiszen sok olyan információt kaphatunk, ami segíti a további döntéseket, például, hogy szociális ellátásra van-e szüksége, vagy esetleg egyből mentőt kell-e hozzá hívni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×