eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ismét nő a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - a nap hírei

Ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye. Megemlékeztek az Európai Parlamentben a múlt kedden elhunyt David Sassoliról, a testület volt elnökéről. A nap legfontosabb hírei január 17-én.

Ismét enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint emelkedő tendencia Debrecen, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya és Zalaegerszeg esetében látható, míg Szombathelyen enyhe csökkenés tapasztalható. A koncentráció 13 mintavételi helyen a mérsékelt, 9 településen az emelkedett kategóriába sorolható.

A koronavírus elleni negyedik oltás főként a krónikus beteg, idős embereknek ajánlott, a harmadik vakcina után 4-5 hónappal – hangsúlyozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályvezetője. Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy a vírus most terjedő omikron változata az oltottaknál ritkán okoz súlyos megbetegedést. Hozzátette: az oltás ellenére vannak, akik többször is átesnek a fertőzésen. Úgy értékelte, hogy a jelenlegi járványügyi intézkedések, a karanténidő rövidítése követik az omikron viselkedését, hiszen ez a változat gyorsabb lefolyású, mint a korábbiak.

Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátó lesz villamos energiából - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Paksi Atomerőműben azt hangsúlyozta, hogy az erőmű garantálja az áramellátás folytonosságát, és hatalmas versenyelőnyt jelent a gazdaság számára. A tárcavezető felidézte, hogy jelenleg a Magyarországon megtermelt villamos energia mintegy fele a paksi atomerőműhöz kötődik.

Elkészült az április 3-i országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett országos népszavazás hirdetménye, várhatóan még a héten minden településen kihelyezik azokat - közölte a Nemzeti Választási Iroda. A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett a választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. Az is szerepel rajta, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

Alaptalannak nevezte a főpolgármester azokat az állításokat, amelyek szerint Budapest vezetése el akarta volna adni a Városháza épületét. Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés által a Városháza-ügy miatt létrehozott vizsgálóbizottság ülésén azt is alaptalannak nevezte, hogy nem átlátható a fővárosi önkormányzat vagyongazdálkodása. A főpolgármester bejelentette: fővárosi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Völner-ügy és a végrehajtói kamara, valamint egyes fideszes kerületek ingatlaneladásai közötti összefüggések feltárására.

A családtámogatási rendszer és rezsicsökkentés megtartását, valamint bérlakásépítési programot ígér választási győzelme esetén az ellenzéki összefogás. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a pártok sajtótájékoztatón azt mondta visszaállítanák a lakáscélú előtakarékosság és a lakhatási támogatás rendszerét is. Bakos Bernadett, az LMP budapesti elnökségének tagja azt mondta, hogy, a családtámogatási rendszert úgy bővítik ki, hogy szociálisan igazságos legyen.

Megemlékeztek az Európai Parlamentben a múlt kedden elhunyt David Sassoliról, a testület volt elnökéről. Roberta Metsola, a testület megbízott elnöke az eseményt megnyitó beszédében úgy fogalmazott: az olasz politikus halálával a demokrácia egyik bajnokát veszítette el Európa. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt hangsúlyozta: David Sassoli a társadalmi egyenlőségért küzdött. Emmanuel Macron francia elnök az unió soros francia elnökségének nevében azt emelte ki, hogy David Sassoli hatalmas meggyőződéssel ragaszkodott az európai álomhoz. Az európai Parlament új elnökét a tervek szerint kedden választják meg.

Romániában energiaárstopot kér négy munkáltatói érdekvédelmi szövetség és öt szakszervezeti tömörülés. A közös nyílt levélben azt várják a bukaresti kormánytól, hogy rögzítse a villamosenergia és a gáz árát legalább egy évig a 2020 decemberében jegyzett szinten. Emlékeztetnek, hogy a törvényes előírások lehetővé teszik, hogy a kormány három évre meghosszabbítsa az energiaár befagyasztásáról szóló intézkedést.

Közös hadgyakorlatot tart februárban Oroszország és Fehéroroszország. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta: a gyakorlatokat az ország nyugati és déli határai mellett kell tartani. Fehéroroszország nyugati szomszédai a NATO-hoz tartozó balti államok, délen pedig az ország Ukrajnával határos. Lukasenka elnök azzal vádolta Ukrajnát, hogy csapatösszevonásokat hajtott végre a fehérorosz határ közelében, Lengyelországot és a balti országok pedig azzal, hogy 30 ezer katonát állomásoztatnak a fehérorosz határ túloldalán.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×