eur:
393.54
usd:
364.5
bux:
71923.27
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels.com

Rossz gyakorlat van kialakulóban a járvány közepette

Nagyon megnőtt a felső légúti megbetegedések száma – mondta az InfoRádiónak a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos hozzátette, a mostani járványos időszakban különösen fontos az influenza elleni védőoltás felvétele is.

Folyamatosan nő a praxisokhoz forduló betegek száma, mára már rendkívüli a terhelés – hívta fel a figyelmet az országos kollegiális vezető háziorvos. Mint fogalmazott, elképesztő mennyiségben érkezik a rendelőkhöz telefonhívás és személyes megjelenés, valamint egyéb kommunikációs csatornákon is sűrűn keresik a háziorvosokat a betegek. Kérik is az érintetteket, hogy a lehetségesen halasztható dolgokkal tervezetten keressék a praxisokat, próbálva az egyéb online kommunikációs csatornákat használva.

„És mindenkitől sok-sok türelmet kérünk, hiszen a feladatainkat most egyértelműen a Covid-ellátásra kell csoportosítani” – tette hozzá a szakember.

Békássy Szabolcs emlékeztetett, bár nagyon nehéz megkülönböztetni az influenza-, az influenzaszerű- és a Covid-megbetegedések tüneteit, jelenleg az utóbbi dominál, miután számos esetben igazolódik a légúti megbetegedéssel a praxisokhoz forduló betegeknél a koronavírus-fertőzés, tömeges influenzajárványról pedig nincsen tudomásuk.

Azzal a módszertani ajánlással kapcsolatban, amit korábban a háziorvosi rendelők számára megküldtek, miszerint, ha oltásra érkeznek a páciensek, lehetőség szerint ne tartózkodjon más beteg a rendelőben, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke kifejtette: tapasztalatok szerint nem minden rendelőben adottak ehhez az infrastrukturális körülmények, ráadásul nem mindenhol alakul ki ennek a rendje sem. Ezért arra hívta fel a betegek figyelmét, hogy légúti tünetek jelentkezése esetén előzetesen mindenképpen telefonon jelentkezzenek, hiszen nagyon fontos elkerülni azt, hogy esetlegesen egy Covid-fertőzött a rendelőben az egyéb ellátásra várakozó beteget megfertőzze.

A szakember megerősítette, hogy

az idei évben eddig kevesebben kérték az influenza elleni védőoltást, mint a tavalyi évben, amit semmiféleképpen nem tart jó gyakorlatnak,

miután nem tudható, hogy a mostani szezonban milyen súlyosságú lesz az influenzajárvány, lesz-e egyáltalán. Egyúttal tanácsolta, hogy aki eddig még nem vette fel az influenza elleni védőoltást, mihamarabb tegye meg.

A kormány döntése értelmében, a tavalyi évhez hasonlóan idén is ingyen áll mindenki rendelkezésére az influenza elleni védőoltás a háziorvosi praxisoknál. Hangsúlyozta: az influenza elleni megbetegedés szempontjából is az idősek, a 60 év felettiek és az egyéb krónikus társbetegségekkel rendelkezők vannak kiemelt kockázatnak kitéve, ezért az ő esetükben mindenféleképpen javasolt a védőoltás felvétele.

Ami a tüdőgyulladás elleni védőoltásokat illeti, azok a járványos időszakoktól függetlenül is javasoltak minden olyan 60 év feletti páciens számára, aki esetében egy esetleges tüdőgyulladást okozó baktérium által történő fertőződés nagy veszélyt jelent – tette hozzá Békássy Szabolcs érdeklődésünkre. Tehát ennek ajánlása már évek óta a háziorvosi gyakorlat része, ami most talán még inkább fókuszba kerül, hiszen egyértelmű az, hogy ha egy influenza- vagy Covid-fertőzés kapcsán egy felülfertőződés történik, akkor súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Változnak a földekkel kapcsolatos hagyatéki eljárás szabályai július elejétől. Egyszerűbbé és gyorsabbá válik az eljárás azoknál a kisértékű földeknél, amelyek az elhunyt tulajdonos nevén maradtak, és az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja miatt indult meg a tulajdonjog rendezése - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleményéből. Másik változás, hogy azok az örökösök, akik nem tartanak igényt egyes ingatlanokra, például kisértékű földterületekre, az eddiginél egyszerűbben és költségek nélkül ajánlhatják fel azt az államnak. Kedvezően módosulnak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló szabályok is a közjegyzői eljárás keretében. A Magyar Országos Közjegyző Kamara álláspontja szerint a módosításokkal egyszerűsödnek és észszerűsödnek a hagyatéki eljárások, amely segíti az örökösöket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×