eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: vezess.hu

Fontos figyelmeztetés autóvásárlóknak

A chiphiány miatt az új autók helyett a használtat keresik inkább, de ott meg érdemes nagyon óvatosnak lenni.

A folyamatos alkatrészhiány miatt a gépjárműpiacon egyre nagyobb szerepet kap a használt autók importja, mert a kevesebb és nehézkesebb előállítás, valamint a szállítási problémák pedig egyre feljebb srófolják az új járművek árát. A DataHouse legfrissebb adataiból kiderül, hogy továbbra is pörög a használtautó-import. Novemberben 11 963 külföldről behozott, használt személyautót regisztráltak az országban, ami a tavaly novemberi szinthez képest 17,3 százalékos növekedést jelent. Eközben új gépkocsiból csak 9495 darabot helyeztek forgalomba, az egy évvel korábbinál 28 százalékkal kevesebbet.

"Nem mindegy, hogy magánszemélytől vagy használtautó-kereskedőtől vásároljuk a kiszemelt négykerekűt" – mondta a Magyar Nemzetnek Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) ügyvezető elnöke. Az előbbi esetben minden a magánszemély feleken múlik, míg a másodikban az autókereskedőt elvileg a gyakorlata szerinti céges szabályok és jogi feltételek kötik.

A fogyasztóvédelmi szakember arra hívta fel a fogyelmet, hogy ha már kiválasztottuk az igényeinknek és a pénztárcánknak megfelelő járművet, mindenképp tájékozódjunk arról, kivel is kötünk üzletet, mert ha esetleg az autóval kapcsolatban a későbbiekben problémánk lenne, az eladó személye meghatározó abból a szempontból is, hogy mennyire kompromisszumkész, vagy csak a független jogorvoslati fórumban bízik.

Ezért javasolja, hogy mindenképpen vizsgáltassuk át az autót megbízható szakemberrel is. Emellett a vevő feltétlenül szerezze be az autó szervizkönyvét, illetve internetes ügyfélkapuja használatával kérdezze le az alapadatait a díjmentesen elérhető Jármű Szolgáltatási Platformról.

A gépjármű állapotát érdemes részletesen rögzíteni a szerződésben, amikor csupán azt írják a szerződésbe, hogy „megtekintett állapotban” vette meg az új tulajdonos az autót, akkor utólag nehézkes bizonyítani a kifogásokat. Baranovszky György azt is javasolja, hogy az adásvételi dokumentációhoz csatoljanak fényképeket is.

Ha a megvásárolt járművel problémák merülnek fel, és megállapítják, hogy a hiba már a vásárlás előtt fennállt, de arról a vevő nem kapott megfelelő tájékoztatást, akkor késedelem nélkül vegye fel a kapcsolatot az eladóval. Jobbik esetben sikerül megegyezni a feleknek a költségek viseléséről. Ha erre mégsem kerülne sor, jogi személy eladó esetén fordulhatunk a kereskedelmi és iparkamarák által működtetett békéltető testületekhez, amelyek ingyenes, gyors eljárás keretében nyújthatnak megfelelő jogorvoslatot, illetve ezt követően vagy ehelyett a polgári eljárások is nyitva állnak – mondta a FEOSZ elnöke.

A panaszos fogyasztó fordulhat a Magyar Autóklubhoz vagy akár a FEOSZ tagszervezetéhez is, de természetes személy eladó esetén csak a bíróság lehet az egyetlen út a vásárló igazának a bizonyítására. A bíróság is csak akkor ad helyt a panaszos igényének, ha a hiba független a jármű használtságától, illetve a probléma súlya jóval túllépi a gépkocsi korától elvárható állapotot.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×