eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában. Az egykori Invalidus-ház, más néven Károly-kaszárnya monumentális barokk polgári épülete 1716 és 1727 között épült Anton Erhard Martinelli tervei alapján. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Megvolt a vizsgálóbizottság első ülése a Városháza-ügyben

Karácsony Gergely főpolgármester lejáratókampányról beszél, Kovács Péter bizottsági elnök pedig a meghallgatandók távolmaradását kifogásolja.

Az Anonymus-információk nyomán, a fővárosi Városháza épületének állítólagos eladásával kapcsolatos hangfelvételek kapcsán ülésező vizsgálóbizottság csütörtökön tartotta első tanácskozását. A testületnek meg kell vizsgálnia az elhangzott állítások valóságtartalmát, a készítés, továbbá a nyilvánosságra kerülés körülményeit, különösen figyelemmel a jövő évi országgyűlési "választásba való esetleges idegen beavatkozás lehetőségére".

A vizsgálóbizottság egyebek mellett feltárja a Városháza fejlesztésével összefüggésben készített döntéselőkészítő tanulmány megrendelésének és megtárgyalásának mikéntjét és tartalmát, valamint azt, hogy született-e döntés a fővárosi önkormányzat bármely szervénél a városháza épületének értékesítésére.

A héttagú vizsgálóbizottság elnöke Kovács Péter XVI. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP), mellette a testületnek még két frakciótársa is tagja. A grémiumnak az elért eredményeikről a december 15-i következő Fővárosi Közgyűlésen kell beszámolnia.

Az Origónak nyilatkozva Kovács Péter azt mondta, a bizottság a rá váró munkát a bizottsági tagok által hozott kérdések miatt

az eredeti, kéthetes időtartamban nem tudja elvégezni, ezért határidő-hosszabbításra fogják kérni

a Fővárosi Önkormányzat vezetését.

A lap azt írta az első ülésről, hogy terelt, vádaskodott a többségben lévő baloldal, amely a viselkedésével nem a szakmai munkára helyezte a hangsúlyt, hanem a Fideszt és a kormányt próbálta vádolni. Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint ez sajnálatos.

Kovács Péter elmondta, nem segíti a munkát, hogy

  • Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök a neki címzett meghívást postán visszaküldte, nem vette át,
  • Gansperger Gyula szintén nem kívánt megjelenni a bizottság előtt.

"A következő lépésünk az, hogy eldöntsük, hogy a fővárosi vagyonkezelőnél milyen módszerek alapján megy az értékesítés, milyen határozatok és döntések hogyan születnek meg. Jövő hétfőn ez ügyben fogunk továbblépni" – mondta el Kovács. Véleménye szerint ha Berki Zsolt nem megy el a következő ülésre, akkor "azt erősíti, hogy jutalékos rendszer működik a fővárosi városházán, és ebben a főváros vezetői is benne vannak".

Karácsony Gergely főpolgármester az ülés témáját Facebook-posztjában sommásan összegezte. "Az »ügy« egy mondatban összefoglalható:

fideszes pénzemberek meg akarták szerezni maguknak vagy más Fidesz-oligarcháknak a Városházát, de mi nem adjuk."

Azt írta, több gigabájtnyi dokumentumot kapott már a fővárostól a bizottság, ezeket nyilvánosságra is hozták. "Emellett feljelentések sora, köztük a mieink nyomán, remélem, a rendőrség is teszi a dolgát, és utánajár mindazoknak, akik bűncselekményeket követték el csak azért, hogy a budapesti ellenzék egyes vezetőit megpróbálják lejáratni a lakájmédiában. Ezek a manipulátorok előbb-utóbb felelni fognak, jobb ha készülnek rá" – írta bejegyzésében a főpolgármester. Ezután hosszan taglalta Gansperger Gyula korábbi feladatait.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×