eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
World AIDS Day
Nyitókép: Burak Karademir/Getty Images

A HIV-terápia már annyira eredményes, hogy teljes értékű életet lehet élni

Még ma is nagyon sok az ismeretek hiányából fakadó előítélet a HIV-vel élőkről – mondta az InfoRádiónak a Retropajzs Egyesület elnöke. Az idei célkitűzésük, hogy felhívják a gyermekvállalást tervező nők és a kismamák figyelmét a szűrés fontosságára.

Magyarországon nincsen érdekképviseletük a HIV-fertőzéssel élőknek, ezért tíz érintett aktivista összeállt, és 2020 novemberében létrehozta a Retropajzs Egyesületet. Az elnököt, Évát, akit az InfoRádió szólaltatott meg, 2016-ban szűrték ki AIDS-stádiumban, és akkor úgy engedték ki a kórházból, hogy ha nyilvánossá válik a betegsége, akkor többet nem taníthat, a gyereke pedig nem mehet közösségbe. Most pedig már a gyógyszereknek köszönhetően tünetmentes HIV-vel élő lett belőle, és teljesen egészséges, HIV-negatív, tízhetes gyermekét neveli.

"Ez is az egyesületünk egyik célja, hogy a társadalom viszonyulása HIV-hez megváltozzon, mert megrekedt ez a viszonyulás a 30 évvel ezelőtti szinten. Sajnos még nem tudják az emberek, hogy ez egy teljesen jól kezelhető betegség" – mondta az elnök.

A stigmaoldás és a prevenció mellett a HIV-szűrés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Az egyik fontos céljuk, hogy protokollváltoztatást szeretnének elérni az egészségügyben, hogy járjon a kismamáknak a HIV-szűrés, és ne a szerencsén múljon, hogy egy kisbaba egészségesen szülessen. Éva az első kisfiát úgy szülte, hogy nem tudta, HIV-hordozó, de szerencsére a gyerek nem lett beteg. Ha időben, az első trimeszterben megtudják egy kismamáról, hogy HIV-pozitív, és elkezdik a gyógyszeres kezelését, akkor a kisbaba egészségesen fog születni.

A gyógyszeres terápia már annyira eredményes, hogy gyakorlatilag teljes értékű életet lehet élni.

"Ezen én is meglepődtem - amikor megkaptam a diagnózist, azt hittem, hogy itt a vég. A Philadelphia című filmből volt az egyedüli ismeretem a betegséggel kapcsolatban, de most futni járok a Városligetbe, tolom magam előtt a babakocsit, viszem pórázon a kiskutyát, ugyanúgy élek, mint előtte, sőt egy kicsikét egészségesebben is. Pontosan akkor fogok meghalni, mint ha nem kaptam volna el ezt a betegséget. Nagy szerencse, hogy már itt tart a kezelés" – mondta az egyesület vezetője.

Hozzátette, azt is szeretnék elérni, hogy mindenki számára kiderüljön, ez egyáltalán nem a homoszexuális férfiak betegsége.

"A HIV nem válogat, nem jó és rossz embereket keres, hanem egyszerűen gazdatestet. Én is heteró nő vagyok és benne van sajnos ez a vírus egy teljesen átlagos kapcsolatban is, ehhez nem kell tartozni sehova" – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×