eur:
394.63
usd:
365.8
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Army boots close up in line on parade day
Nyitókép: vasile voicu/Getty Images

Tíz új honvéd középiskola és kollégium fog indulni

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tervei között szerepel, hogy 2030-ig mintegy 10 honvéd középiskola és kollégium kezdje meg működését Magyarországon.

Az 1992-ben alapított debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola után, a honvédelmi középiskolák és kollégiumok sora először az idén nyáron átadott Nyíregyházi Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiummal bővült. A következő tanévben pedig a hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium (HHKK) is megkezdi működését - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A Modern Városok Program keretében támogatott, önálló, többcélú szakképzési intézmény diákjainak kollégiumi elhelyezése az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában történik majd.

A honvéd középiskolákban és kollégiumokban a jelenleg hatályos szakképzési és köznevelési törvénynek megfelelve, a diákok emeltszintű honvédelmi nevelése, oktatása bentlakásos rendszer keretein belül, egyedi program szerint zajlik. A diákok nem részesülnek katonai kiképzésben, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező számukra a katonai pályaválasztás sem. A középiskolai tanulmányaik befejezését követően a kadétok számára is adott a lehetőség, hogy civil felsőoktatási intézményekbe felvételizzenek.

A 2022/2023-as tanévben, a hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumban már lehet jelentkezni Honvéd kadét ágazati szakképzésre (gépjármű mechatronikai technikus / infokommunikációs hálózatépítő és - üzemeltető technikus szakmairány), valamint Honvéd kadét közismereti képzésre(gimnázium, emelt óraszámú angol nyelvi képzés) is.

Az intézménybe a pályaválasztó nyolcadikos diákok az általános középiskolai felvételi eljárás keretén belül jelentkezhetnek. A felvételizők számára kötelező a központi írásbeli vizsga (magyar nyelv és matematika), emellett az intézmény szóbeli felvételit és fizikai alkalmassági felmérést is tart.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×