eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: magyarepitok.hu

Új Duna-hidat építenek a most lebontott Déli összekötőből

Az óbudai Főtér és a Hajógyári-sziget között kezd új életet a híd egy része.

Jelenleg zajlik a Déli összekötő vasúti híd korszerűsítése és bővítése, és a régi híd déli oldali pályájának budai szakaszát használják majd fel a Hajógyári-sziget új hídjánál – írja a magyarepitok.hu. A Budapest Fejlesztési Központ Nzrt. mint a déli körvasút projekt összefogója hamar lehetőséget látott a bontás ellenére is nagy értékű szerkezet funkcióváltó újrahasznosításában.

A Déli összekötő vasúti hídon nemcsak a régi, rossz állapotú vasúti hidakat cserélik ki, hanem kettőről háromvágányosra bővül a déli körvasút. A kivitelezés során először az északi, majd a déli hidat bontják el; a nyolc hídszerkezetet egyesével, vízi úton szállítják a kivitelező Duna Aszfalt Zrt. csepeli telephelyére, ahol nagy részét feldarabolják.

Az egyenként 97-98 méter támaszközű, nagy fesztávú, jelentős teherbírású, rácsostartós, alsópályás hídelemek azonban még alkalmasak lehetnek utó-, illetve újrahasznosításra, kisebb terheléssel gyalogos-kerékpáros folyami átkelőként vagy felüljáróként, esetleg kis forgalmú közúti kapcsolatként még évtizedekig szolgálhatnak a fővárosban.

A régi Déli vasúti híd déli oldali pályájának budai oldal szakaszát ezért

vízi úton szállítják el a Hajógyári-sziget déli végére és ott, a meglévő közúti – úgynevezett H-híd – mellett építik be.

Ezen a helyszínen a gyalogos-kerékpáros kapcsolat igénye az óbudai főtér és a sziget között már évtizedek óta fennáll és számos megoldási javaslat készült rá.

A szigeti oldalon az ipari örökség épületeinek terét éri el a híd. A budai oldalon a Zichy-kastély hiányzó épülettömbjének helyén érkezik le a HÉV felett átfutó gyalogoshíd. A lejárat az épületegyüttest kiegészítő, belső udvart képező függőkertszerű kialakításával az óbudai épületegyüttes szerves elemévé válik.

A kétszintes híd egyszerre ad kapcsolatot

  • utcaszinten a kerékpárosok HÉV menti nyomvonala számára,
  • a felső szinten pedig közvetlen gyalogos összekötést az óbudai főtér, a múzeumi együttes és a Hajógyári-sziget déli, fejlesztési lehetőségeket magában rejtő területe között.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója posztja a témában:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×