eur:
396.41
usd:
369.97
bux:
71945.18
2024. július 2. kedd Ottó
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

Hatalmas vesztegetési botrány – 70 ember ügye landolt a Fővárosi Törvényszéken

A vádirat szerint egy budapesti kormányhivatali dolgozó éveken át rendszeresen követett el társaival "vesztegetési cselekményeket".

A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 70 ember ellen a Fővárosi Törvényszéken – közölte Keresztes Imre főügyész.

A vádirat szerint egy budapesti férfi - aki egy kormányhivatalban műszaki engedélyezési referensi munkakörben, később osztályvezetőként dolgozott - 2014 és 2018 szeptembere között társaival rendszeresen követett el vesztegetési cselekményeket.

A vádlott feladatai közé tartozott a gépjárművek átalakításának és összeépítésének műszaki engedélyezése, valamint a járművek időszakos műszaki ellenőrzésével foglalkozó megyei vizsgálóállomások személyi és tárgyi feltételeinek rendszeres hatósági ellenőrzése - ismertette.

Szolgálati jogviszonya alatt a vezetése alatt álló osztály ügyfeleivel kötött megállapodás alapján pénzért soron kívüli és kedvező elbírálást biztosított, valamint hivatali kötelességét megszegve a vizsgaállomások képviselőit előre tájékoztatta a tervezett ellenőrzések időpontjáról.

A vádirat szerint a hatósági ellenőrzéseken a vizsgálóállomás képviselői "az ellenőrzés jóindulatú lefolytatása érdekében" az ellenőrként dolgozó további kilenc vádlottnak is rendszeresen juttattak készpénzt - írták.

A tájékoztatás szerint a vádlottak szabadlábon védekeznek, közülük többen beismerő vallomást tettek, hivatali jogviszonya már egyiküknek sem áll fenn.

A vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítéljen 43 vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást azoknál, akik a bűncselekmények elkövetéséből anyagi hasznot húztak.

Címlapról ajánljuk

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×