eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Véget ért a Fudan Egyetemmel kapcsolatos tervek elleni tüntetés

Demonstrációt szerveztek a kínai Fudan Egyetem kampuszának budapesti létesítése elleni tiltakozásul a fővárosba. Jámbor András "Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen!" jelszóval hirdette meg, több ellenzéki párt és politikus is csatlakozott hozzá. Az egyik felszólaló, Karácsony Gergely közölte: a Fudan-üggyel kezdik Magyarország visszafoglalását. Összefoglaló, időrendben.

A megmozdulás résztvevői a tervezettnél kicsit később, fél öt magasságában indultak el a maszkos és maszk nélküli emberek kisebb-nagyobb csoportokban a Kossuth térre, ahol az eredeti tervek szerint 17:30-kor kezdődnének a beszédek. A program szerint felszólal Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, Jámbor András, a tüntetés szervezője, valamint Karácsony Gergely főpolgármester.

A demonstráció ideje alatt a vonulás útvonalát teljes szélességben lezárták, oda járművek nem hajthattak be. A keresztirányú forgalmat a résztvevők vonulásának idejére megállították.

A tüntetéssel kapcsolatban Schanda Tamás tartott sajtótájékoztatót szombaton, amelyen politikai hisztériakeltésnek nevezte azt, szerinte alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára azt mondta, a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat, és sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, mert

az csak 2022 második felében várható

(vagyis a jövő évi parlamenti választások után). Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a sanghaji központú Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, amelynek több mint 4500 oktatója csaknem 30 ezer hallgatót tanít, és kimagasló kutatási eredményekkel büszkélkedhet. Ez az intézmény választaná Budapestet az első külföldi kampusza helyszínéül - jelentette ki.

Frissülő tudósítás

A menet eleje fél hat körül ért a Kossuth térre, ahol még hat előtt is gyülekezik a tömeg. A térre csak azokat engedték be, akiknek van védettségi igazolványuk. A Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester 17.50 magasságában élő videót indított, ebből arra lehet következtetni, hogy hamarosan kezdődnek a beszédek.

Budapest, 2021. június 5.
Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én.
MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Hat óra előtt egy perccel egyelőre Patti Smith People Have The Power című dalát játsszák. A tömegben párbeszédes, MSZP-s és magyar zászlók tűnnek fel.

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely
Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Hatkor elkezdődtek a beszédek

"Kedves kínai emberek, mi magyarok nem szeretnénk, hogy a Fudan Egyetem Budapestre költözzön" - mondta kínaiul és magyarul Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, aki kijelentette: nem akarják, hogy a 450 milliárdos beruházás megvalósuljon Budapesten.

Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, az előválasztás ferencvárosi és józsefvárosi jelöltje, a fő szervező szólalt fel először. Lakhatási válság van és kilakoltatás, a lakhatási költség előteremtése családoknak, fiataloknak jelent gondot - kell-e ilyenkor ennyit költeni egy kínai egyetemre? – tette fel a kérdést. Megemlítette a napokban történt (Budapest által még nem engedélyezett) utcaátnevezést is, mint olyan akciót, amivel a projekt eltörléséért küzdenek. "Ha kell, odaláncoljuk magunkat, ha kell sátortábort építünk, de ez a terv nem fog így megvalósulni” - ígérte.

Az az álma, hogy egy pályakezdő a fizetése felét ne lakhatásra költse. Egy kétgyerekes család is tudjon akkora lakásba költözni, amiben elfér. Nem arról álmodunk, hogy beemeljük a széfet daruval a luxuslakásunkba, hanem hogy átadjunk egy bérlakást.

"Vissza kell szereznünk a pénzünket, én ezért indulok az előválasztáson" - mondta.

Több mint tízezren vannak a téren Jámbor András szerint.

Bereczki Áron, Hallgatói Szakszervezet: “számunkra az elit egyetem illúzió”. A járvány kezdetekor a kollégiumok bezárásával lakhatási problémák merültek fel a diákoknál, ez komoly gond - de nem csak ekkor. Úgy vélik, a diákokat cserben hagyták: dolgozniuk kell a tanulás mellett, hogy meg tudjanak élni - de a diákszövetkezeti munkák is megszűntek a járványban.

Sajnálatos, hogy diák bevételeinek gyakran felét-kétharmadát albérletre költi – és a kormány egy új diákhitel-konstrukcióval állt elő, de ezzel csak már az önálló élet előtt eladósodnak a diákok. Közben pedig magyarokat vernek adósságba a kínai egyetem létesítésével – fejtette ki gondolatait. "Az új kollégiumok segíthetnének a diákoknak, ezt veszi el a kormány, amikor egy elegáns mozdulattal kukázza a diákváros projektet, és a bérlakások sem épülhetnek meg, amivel a budapesti lakhatás helyett a kínai állampárt elitegyetemét támogatja."

Baranyi Krisztina, Ferencvárosi polgármester szerint a Fudan-projekt egy közpénzből létrehozott magánvállalkozás lenne, amiből "a szokásosnál is többet lehetne lopni". A "kormánypárti szavazókat és a KDNP-tömegbázist" megszólítva a rendszer általa látott hibáira hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy Orbán Viktor mekkora kanyarokat tett politikai pályája során, sőt a Fudan Egyetem budapesti kampuszának ügyében is, de a szavazói "elnézik ezt neki".

Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkből építi meg - vélekedett a Fudan-beruházásról, hozzátéve, hogy ők a Diákváros felépítésére szerződtek, mert az a magyar egyetemeken tanuló, vidékről felvett hallgatóknak épülne, és nem azoknak, akik képesek hárommillió forintos tandíjat fizetni. Még azt is mondta, hogy az Országháznál tízszer nagyobb lenne a Fudan Egyetem komplexuma.

Hétkor Karácsony Gergely főpolgármester lépett a pódiumra. A mögötte lévő képre mutatott, amin egy “suta kamasz” két szatyorral a kezében megállítja a világ egyik legerősebb hadseregét, Kínáét, majd beszélgetni kezdett a tankban ülő katonákkal. Ez mindig eszébe jut akkor, amikor úgy érzi, hogy nincs már elég ereje a küzdelemhez - utalt a 30 évvel ezelőtt ezen a napon történt Tienanmen téri eseményekre. Nagyot változott azóta a világ, mert akkor még a fideszes aktivisták tüntettek a kínai nagykövetség előtt a tienanmen téri vérontás ellen.

Azt mondta, ők olyanok lesznek, mint az a kamasz - a saját testükkel állítják meg a hatalmat.

Budapest, 2021. június 5.
Karácsony Gergely főpolgármester, az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én.
MTI/Balogh Zoltán
Karácsony Gergely főpolgármester, az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke beszédet mond a demonstráción. MTI/Balogh Zoltán

Szerinte tisztázni kell, még mielőtt valakik félremagyarázzák, hogy mi ellen nem tüntetnek:

  • a kínai emberek ellen (és nem azok ellen, akik itt élnek velünk)
  • Kína ellen ("bár megvan a magunk baja a diktátorokkal")
  • egyetemek ellen ("tüntettünk a CEU eltávolítása ellen és az SZFE mellett, valamint az egyetemek kiszervezése ellen is")

"Amit akarunk, az a Diákváros, amit nem akarunk, az az 500 milliárd forintból a magyar adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetem" - jelentette ki, hozzátéve példaként, hogy ebből a pénzből az 500 milliárd forintból fel lehetne számolni a gyermekszegénységet. Később kijelentette, ők kiállnak a vidéki diákság mellett a nekik szánt Diákváros melletti kiállással.

A Fudan-ügy arról szól, hogy uralkodhatnak-e Magyarországon olyanok, akik a politikát uralkodásnak fogják fel szolgálat helyett. A Fudan-ügy arról szól, hogy ez a 10 milliós kis ország dönthet-e a saját sorsáról és leszünk-e szabad nemzet? A politika a mi életünkről szól-e? A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága, leleplezi, hogy minden szavuk hazugság, az értékekhez való ragaszkodásuk ravaszkodás" – tért át a nagypolitikára az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelöltségért induló főpolgármester. Szóvá tette, hogy a kormány nem vette igénybe az EU hitelét a gazdaság újraindításához, mert nem akarnak eladósodni, de "szívesen eladósodnak, ha kínai vagy orosz hitelről van szó".

Szóba hozta, hogy a 99 helyett a kormány az 1 százalékot szolgálja - utalva az általa indított politikai mozgalomra. A hatalom önmagában káros, csak akkor nyeri el értelmét, ha helyes erkölcsi cél szolgálatába állítjuk - hozott fel egy Bibó-idézetet, hozzátéve, hogy a mostani nem ilyen hatalom szerinte.

A Fidesz-szavazóknak üzenve azt mondta, néhány értékben maguk is osztoznak a Fidesszel, de szerinte legalább a Fudan-ügy kapcsán fel kell tenniük e szavazóknak magban a kérdést "biztos, hogy ezt akarjuk" a jövőben?

Később Karácsony Gergely kijelentette, azt akarják, hogy Magyarország békében kikössön a "nyugati parton" és bár nekik nem kell tankok elé állniuk, de a propagandagépezet elé igen. "A Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszafoglalását" - közölte.

A beszédek véget értek. A résztvevőket arra kérték, hogy akik védettségi igazolvány nélkül a tér külső részén állnak, azok távozzanak először, és utánuk menjenek a középen álló védettségi igazolványosok. Karácsony Gergely maszkban, a tömegen keresztül távozott.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×