eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Előkészítik oltáshoz az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 20-án.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Müller Cecília: aki oltás miatt hiányzik az iskolából, igazoltan hiányzik

Az oltóbuszokon kívül már háziorvosoknál is hozzáférhető az egyoltásos amerikai oltóanyag, a Janssen-vakcina - korlátozott számban, 19 ezer embernek. Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az is kiderült, az NNK-t nem lepte meg a Sinopharm-vakcinát érintő WHO-s zöld jelzés.

A második és harmadik hullám közötti "völgy" számainál tartva hétfőn is összeült az operatív törzs, hogy kitárgyalja a helyzetet - a teljes iskolanyitás első napján -, majd sajtótájékoztatót hirdetett.

Elsőként Csató Gábor (főigazgató, Országos Mentőszolgálat) ecsetelte a járvány alatti tevékenység fő számait a mentők napján, erről bővebben korábban ITT írtunk.

Elárulta, hogy bár 20 százalékkal nőttek életmentési feladataik, mégis csökkenteni tudták a kiérkezési időt.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 1496 maszktalannal szemben intézkedtek a hétvégén. 67 572 maszkos intézkedésük volt már a rendőröknek - tette hozzá.

Rendezvényekre csaptak le

Közölte, péntek hajnalban csendháborítás miatt 17 külföldivel tartott magánrendezvényre csaptak le, a szervező egy francia állampolgárságú személy volt. Szombaton is lecsaptak egy születésnapra, és vasárnap hajnalban is 31 fő volt egy airBnb-s lakásban. Volt még egy rendezvény 63 emberrel, amelyre a rendőrök rábukkantak.

Csökkent a karanténos személyek száma, alig 20 ezer már. Mobiltelefonon 1136-an vannak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a már ismert számszaki adatokkal kezdett.

Úgy látja,

akiknek a szervezete nem válaszol kellőképpen az oltóanyagra, azokat majd a közösségi védelem fogja megóvni a fertőzéstől.

Külön felhívta a figyelmét a fiataloknak az oltás felvételére (ITT írtunk ennek teljes menetéről). Csütörtöktől már kapják is az oltást, jövő hét keddig - Pfizert. Ám a 18 év felettieket is kérte, hogy aki még nem tette meg, foglaljon oltásra.

"A járványügyi helyzet egyre kedvezőbb, az adatok ezt mutatják, a gyógyult betegek száma háromszorosa az aktív fertőzöttekének" - szögezte le.

A fiatalok figyelmét még arra is felhívta, hogy

aki oltás miatt hiányzik az iskolából, igazoltan hiányzik.

Ha valaki megbetegszik, és emiatt nem tud oltakozni menni, annak lesz erre később módja - ígérte Müller Cecília.

Külön szólt a Janssen vakcinájáról, ezeket az oltóbuszokon kívül a háziorvosok számára is hozzáférhetővé teszik, mintegy 19 ezer embert olthatnak be - ez az egyoltásos amerikai vakcina.

"Akik bizonytalanok, vegyék észre a magas számokat. Sok-sok százmillió ember oltása megtörtént a különböző vakcinákkal, ez tesz lehetővé a járvány lezárását" - fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Elmondta még, hogy a WHO pénteken jóváhagyta a Sinopharm kínai vakcina alkalmazását, illetve ajánlást tett erre.

"Alaposan megvizsgálták ezt a vakcinát, 18 éven felülieknek, egyéb ellenjavallat nincs. Ez megerősítette a magyar hatóságokat abban, hogy az eddigi saját, magyarországi vizsgálataink kellőképpen megfelelőnek bizonyultak. Számunkra bizonyíték, megerősítés, de nem meglepő, szerénytelenség nélkül állíthatom" - nyomatékosította. Hosszasan sorolta azon magyar professzorok nevét, akik a világon élen jártak különböző ellenanyagok kifejlesztésében a nagyvilágban.

Végül köszönetet mondott a 73. születésnapjukat ünneplő mentőszolgálati munkatársaknak.

Kérdések - válaszok

- Megfelelő védettséget biztosít-e az AstraZeneca oltás, ha korábban adják be? Hol és hogyan lehet kérni a 4 hetes időintervallumot?

- Továbbra is javasoljuk a 12 hetet, mert magasabb ellenanyagszintet javasolnak a kutatók. Az alkalmazási előirat lehetővé teszi, hogy 4-12 hét legyen a két vakcina közötti időbeni távolság. A 4 hetes különbség oka lehet például műtét vagy utazás. A gyakorlati menet lehet az, hogy ahol megkapta az illető az első védőoltását, ott kell jeleznie a sűrítési igényt. Az oltóhely fogja tudni azt, hogy mikor gyűlik össze annyi fő, hogy az ampullát (10 adag) maradéktalanul fel lehet használni. Az oltóanyagot védik ezzel.

- A krónikus beteg 16-18 évesek is foglalhatnak időpontot az oltásra?

- Igen, természetesen. Kifejezetten javasoljuk és ajánljuk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×