eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Unsplash.com

Mátyus Péter: az ivermectin lehet a magyar koronavírus-gyógyszer

A jövőben több gyógyszer is alkalmazható lehet a koronavírus kezdeti szakaszában, az egyik ígéretes szer az ivermectin, amely hatékonyságát még klinikai vizsgálatokkal is igazolni kell – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mátyus Péter professzor, gyógyszerkutató, a koronavírus kutatócsoport tagja, aki szerint a felnőtteknek alkalmas koronavírus elleni gyógyszer valószínűleg a gyermekeknél is alkalmazható lesz.

Az ivermectin molekula vizsgálata – a Meditop kezdeményezésére, az OGYÉI engedélyével – már kezdetét vette Magyarországon. Ha hatásos lenne, akkor, mivel az ipari szereplő már megvan, akár széles körben is rendelkezésre állhat – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mátyus Péter professzor. A készítmény állatgyógyászati szerként kezdte a karrierjét a 80-as évek elején, de nem sokkal később – 1986-ban vagy 1987-ben – már humán alkalmazását is engedélyezték. A siker pedig nem maradt el, miután egy nagyon súlyos betegségnek, közismert nevén a nílusi vakságnak a kezelésére bevált. Két kutató is Nobel-díjban részesült a 2010-es évek közepén ennek a szernek a fejlesztéséért.

Miután az ivermectin rendkívül összetett hatásmechanizmussal rendelkezik, alkalmazása már a Covid előtti időkben is fölmerült különféle betegségek kapcsán, többek között a malária ellen. Vagyis joggal teszi azt mérlegelendővé, hogy vajon egy komplex patomechanizmusnak a kezelésére nem jöhet-e szóba, hiszen rendelkezik antivirális hatással az új típusú koronavírus ellen – magyarázta a gyógyszerkutató.

Egyetértett, az ivermectin lehet az, amit gyógyszerré fejlesztenek Magyarországon a koronavírus ellen. Legalábbis elvben, hiszen a klinikai vizsgálat eredménye, amely alapján szélesebb körben kaphatják a betegek, meggyőző képet kirajzolva a hatásosságáról, még nem ismert.

A kezdeti szakaszra fókuszálnak

Mátyus Péter professzor rendkívül fontos kérdésnek nevezte a szer pozicionálását. Több kollégájával együtt arra jutottak, hogy az ivermectin a betegség kezdeti szakaszában jöhet számításba. Mint magyarázta, a legrosszabb helyzetekben, amikor már lélegeztetőgépen van a páciens, úgy tűnik, hogy a dexametazon corticol szteroidok jöhetnek szóba önmagukban, esetleg valamilyen kombinációval.

Az ugyancsak a kezdeti állapotra fókuszáló, már Magyarországon is forgalomban lévő favipiravirral kapcsolatban elmondta, az egy kifejezetten egykomponensű, antivirális hatású vegyület. Van továbbá a fejlesztésben lévők között két kémiailag rokon vegyület, amelyek nukleotid származékok. Ezeknek az a közös vonásuk, hogy

maguk épülnek be a replikációt előidéző folyamat láncába, és hamis kémiai szerkezetként lényegében összeomlasztják az egész folyamatot.

Szintén tisztán antivirális hatásúak az úgynevezett monoclonális antitestek – tette hozzá.

Vagyis a jelenlegi nemzetközi színteret szemlélve a körvonalazódik, hogy más is a kezdeti szakaszra koncentrál, hiszen egy olyan szer, amelyik több, köztük antivirális hatáskomponens kifejtésére is képes, az valószínűleg terápiás értékét tekintve különösen kedvező lehet.

A gyerekek gyógyítása

A gyógyszerkutató ugyancsak fontos kérdésnek nevezte a gyermeknél alkalmazható gyógyszerek fejlesztését, tekintve, hogy az oltások egyelőre csak a 16-18 éves korosztályban engedélyezettek. Mint fogalmazott, a fejlesztés alatt lévő és alkalmazott gyógyszereknek a többsége, a legjobb tudomása szerint, alkalmazható korábban, tehát 10–12 éves, akár még fiatalabb gyerekek esetében is.

Általában, amikor egy gyógyszer gyerekeken történő alkalmazásáról van szó, akkor a klinikai vizsgálatok értelemszerűen különösen sok szempontúvá válnak az ártalmatlanság biztosítása érdekében.

"Behatóan ismerve a gyerekek fiziológiáját normál működés esetén, az esetükben alkalmazandó dózismegválasztás eléggé magabiztosan történhet" – mondta Mátyus Péter, és megjegyezte: lényeges lehet például, hogy a gyógyszermetabolizáló (anyagcsere) enzimprofil esetükben eltérő, vagy az, hogy egyes enzimek másként működnek a gyerekekben, mint a felnőttekben. Mindezek mérlegelésével azonban biztonságossá lehet tenni, így a fejlesztés alatt lévő szerek, illetve azok egy része, amit már használnak, a gyerekek esetében is alkalmazható – tette hozzá a koronavírus kutatócsoport tagja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×