eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Józsefváros.hu

Nemet mond a teljes nyitásra az egyik legnépszerűbb pesti templom

A jezsuiták VIII. kerületi templomában, bár a rendelkezések lehetővé tennék, vasárnap még nem lesznek nyilvános misék. A jelszó: óvatosság, igazságosság.

Csütörtök este bejelentést tett a Facebookon a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom két lelkipásztora, Horváth Árpád és Bellovics Gábor, rövid videoüzenetükből pedig kiderül, hogy bár most hétvégétől az Esztergom-budapesti főegyházmegyében már lehetnének nyilvános szentmisék, náluk ezen a vasárnapon még nem lesznek.

Részletesen el is magyarázták, hogy miért.

"Az elmúlt napokban sokat gondolkodtunk, gyötrődtünk, és az egyházmegyei szabályokat is figyelembe véve, de tekintettel arra, hogy a járvány a legmagasabb szintjén van, mióta elindult, felmértük, hogy hányan férnének be a templomba biztonságosan: alig 80-90 ember" – fogalmazott Bellovics Gábor atya.

Hozzátette:

ez kicsi templom sok hívővel.

"Ebben a templomban normális esetben egy hétvégén olyan 1500-2000 hívő van jelen, hét vasárnapi szentmisénk van. És nincs olyan szentmisénk, amelyre csak százan jönnének, nem 2-3 százan. Nem tudjuk megoldani, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk a templomban, és nagyon kellemetlen visszaküldeni, hazaküldeni az embereket" – érvelt döntésük mellett Horváth Árpád atya.

Aláhúzta, hogy nagyon várják már a templomban a fiatalokat és az időseket egyaránt, de erre még várniuk kell.

Gondolkodtak más szabályokon is, például azon, hogy aki be van oltva, mehet, de

gondoltak a fiatalokra is, akik még nem kaptak oltást, márpedig az ő felelősségük azok iránt nagy, akik odajárnak a templomba.

Jövő csütörtökön tesznek új bejelentést – ígérték.

A templom hétköznap látogatható, reggel és este is van szentmise, ezekre lehet menni majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×