eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A vásárlók közötti biztonságos távolságra figyelmeztető felirat egy élelmiszerbolt padlóján a hollandiai Engelenben 2020. március 24-én. Az országban 4749 koronavírusos beteget tartanak nyilván és 213-ra emelkedett az elhunytak száma.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Hogy is van pontosan az a 10 négyzetméteres bolti szabály?

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban tisztázta az esetleges félreértéseket.

Nem csak az eddig zárva tartó boltokra vonatkozik a 10 négyzetméterenkénti egy vásárlós szabály, hanem az eddig nyitva tartó üzletekre is - hívta fel a figyelmez az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György.

"Két fontos változás történt.

  1. Azok a szolgáltatóhelyek, amelyek március 8. óta zárva voltak, újra kinyithatnak. A nyitás feltétele ugyanakkor, hogy be kell tartaniuk a különböző jogszabályokban előírt járványügyi követelményeket.
  2. 21.30-ig nyitva tarthatnak a szolgáltatóhelyek, üzletek.

Ugyanakkor vannak kiemelten fontos szabályok, amelyeket be kell tartani, a legfontosabb, hogy ki kell számolniuk a boltoknak, hogy egyszerre hány vásárló tartózkodhat az üzletben, itt jön be a 10 négyzetméteres szabály. Aztán pedig figyelemmel is kell kísérni, hogy hányan vannak az üzletben, a létszámról pedig a bejáratnál tájékoztatni is kell a vásárlókat a korlátozásról" - részletezte Vámos György.

Aláhúzta, a maszkviselési kötelezettség nem változott, és továbbra is minden boltnak kötelező kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani, és

ha az üzlet előtt sorban állás van, akkor ott az üzletnek kell biztosítania a másfél méteres védőtávolságot.

Visszatérve a 10 négyzetméteres szabályra tisztázta, hogy az minden üzletre vonatkozik, nem számít az, hogy eddig nyitva volt vagy zárva. A megyei kormányhivatalok pedig ellenőrizni is fogják ezt.

Több módszer van a létszámkorlát betartatására, az egyik ilyen módszer, amellyel közlése szerint az Aldi is él: korlátozott számú kosarat helyez ki a vásárlóknak. Ilyenkor viszont – Vámos György szerint – a boltra további felelősséget ró, hogy minden vásárlónál legyen kosár a boltban.

A vásárlók megnyugtatására elmondta még, hogy

igazából a korábbi, pénztár előtti sorbanállás tevődik át a bolton kívülre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×