eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. december 14-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fiatalok adókedvezménye: a kormány a jövőbe, az ellenzék a választásokba fektetést látja

A családtámogatási rendszer eddig hiányzó darabjaként beszélt a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó-mentességéről az adótörvények ehhez szükséges módosításának általános vitájában Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Az ellenzék szerint keveseket fog érinteni a javaslat, mert nem keresnek hozzá eleget, továbbá úgy látják, ezt a korosztályt a kormány több korábbi intézkedése sújtotta.

A kormányzat a fogantatástól támogatja a gyermeknevelést, ezzel az elemmel pedig éppen a dolgozó, családalapítás előtt álló fiatalok anyagi mozgásterét kívánják növelni - mondta Novák Katalin az országgyűlési vitában. Az intézkedés célja, hogy ösztönözzék, bátorítsák a korosztály tagjainak munkavállalását, segítsék saját lábra állásukat, növeljék biztonságérzetüket.

A javaslat költségvetési vonzata évi 130-150 milliárd forint, ami nem kiadás, sokkal inkább befektetés a jövőbe - fogalmazott, hozzátéve: a fiatalok szja-mentessége szinte világszerte egyedülálló eszköz, hiszen csak Lengyelország alkalmazza ezt a munkából szerzett bevételekre.

  • A bruttó átlagkereset szintjéig igénybe vehető kedvezmény akár havi 40 ezer forintos megtakarítást jelenthet a magyar fiatalok számára.
  • Napjainkban egymilliónál többen tartoznak a 15-25 év közötti korosztályba, közülük minden második végez valamilyen rendszerességgel munkát. Rendszeresen 280 ezren dolgoznak; utóbbiak tábora tíz év alatt a negyedével nőtt.

Megemlítette: annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsék az érintettek adminisztrációs terheit, automatikusan érvényesítik a kedvezményt.

Dunai Mónika (Fidesz) közölte, a mostani javaslattal 2022-től

a fiatalok béréből csak a tb-járulékot vonják le,

de diákszövetkezet keretében foglalkoztatott fiatalok esetében még azt sem. A részmunkaidős fiatalokat is figyelembe véve a teljes érintett korosztály havi keresete átlagosan mintegy negyvenezer, egy év alatt pedig közel félmillió forinttal növekedhet. Szerinte akár félmillió fiatal is jobban jár az intézkedéssel.

Nacsa Lőrinc (KDNP) közölte: 2008-ban egy 25 éves munkavállaló a bruttó fizetésének 55,5 százalékát kapta meg, 2022-től a bruttó fizetése

81,5 százalékát

fogja megkapni.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) bár jelezte, hogy támogatni fogják a törvényjavaslatot, de élesen bírálta a kormány családpolitikájának több elemét. Úgy értékelt, hungarikum és negatív rekord, hogy a kormány ilyen sok pénzzel nem ért el fordulatot a demográfiai adatokban. Szerinte "vissza kellene foltozni" a szociális hálót. Véleménye szerint a javaslat csak arról szól, hogy a 2022-es választások előtt

a minimálbéreseknél 25 ezer forint fog csilingelni a bankszámlákon.

Kifogásolta, hogy a kormány a most megcélzott korcsoportot több lépésével is büntette. Ezek közé sorolta a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának megszüntetését, illetve azt, hogy a csok nem jut el a nehezebb helyzetben élőkhöz.

Szakács László (MSZP) bár a törvényjavaslatot kampányígéretnek nevezte, azt mondta: az MSZP támogatandónak tartja, mivel javít fiatalok anyagi helyzetén. Azonban figyelmeztetett: hiba azt gondolni, hogy a javaslat megoldaná a jelenlegi szociális és demográfiai helyzetet. Sérelmezte, hogy a kormánypártok a személyi jövedelemadó-mentességből eredő kedvezmény mértékét a felső határral számolják, mert egy 25 év alatti pályakezdő "nem nagyon keres 400-430 ezer forintot, vidéken meg végképp nem". Amire pedig egy átlagos fiatal eléri ezt a fizetést, elmúlik 25 éves, így

keveseket érint a javaslat

- foglalta össze.

Varju László (DK) felszólalásában azt mondta: a javaslattal a Fidesz nem oldja meg a fiatalok problémáit. Szerinte a fiataloknak az oktatás a lakhatás, az életkezdés megoldásához vezető út a legfontosabb. Ha erre próbáltak meg volna választ találni, akkor nem egy "választás előtti

ötlethalmaz egyik elemeként

nyújtják be a javaslatot" - emelte ki.

Csárdi Antal (LMP) felszólalásában "az adórendszer ötletszerű,

kampányízű

módosításának" nevezte az előterjesztést. Úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP szövetség megértette, hogy szükség van a többkulcsos adórendszerre, ugyanis a javaslat értelmében az átlagbérig nulla, felette pedig 15 százalékos adósávot vezetnének be náluk. A törvényjavaslat szerinte azt igazolja, hogy társadalompolitikai célokat nem lehet egykulcsos adóval megvalósítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×