eur:
397.26
usd:
356.82
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Meghosszabbította a veszélyhelyzetet a parlament - a nap hírei

Meghosszabbította a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet az Országgyűlés. Az új koronavírus mutációk terjedésével magyarázza a járványgörbe ismételt emelkedését az országos tisztifőorvos. Ismertette a négy nyitási szakaszból álló kormányzati tervet a brit miniszterelnök. A nap legfontosabb hírei február 22-én.

Meghosszabbította a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet az országgyűlés. A kormánypárti többség által megszavazott törvényjavaslat alapján a kabinet határozatainak hatálya további 90 napig maradhat érvényben, de a parlament ennél korábban is visszavonhatja felhatalmazását. A parlament külön jóváhagyta azt a kormánydöntést, amellyel a novemberben hirdetett veszélyhelyzet alatt kiadott rendeletek a február 7-én hatályos szövegükkel újból hatályba léptek.

A származási országtól függetlenül minél gyorsabban, minél több vakcina beszerzését nevezte szükségesnek a magyar kormányfő. Orbán Viktor a német Focus Online-nak a Szputnyik orosz védőoltás magyarországi alkalmazásával kapcsolatban úgy fogalmazott: nincs keleti és nyugati oltóanyag, csak jó és rossz vakcina létezik, és amikor a magyar hatóságok megállapítják egy készítményről, hogy biztonságos és hatásos, kiadják rá a használati engedélyt.

Az új koronavírus mutációk terjedésével magyarázza a járványgörbe ismételt emelkedését az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: Magyarországon továbbra is 3 ezer körüli a napi új fertőzöttek száma és mostanra negyedével nőtt a lélegeztetésre szoruló betegeké. Eddig 378 embernél a brit, 34 embernél egyéb más variánst mutattak ki. Egy nap alatt újabb 2.623 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. Meghalt 48, többségében idős, krónikus beteg.

Módosításokkal ismét elfogadta az illegális hulladéklerakás felszámolását célzó javaslatot az országgyűlés. A tavaly decemberben egyszer már jóváhagyott előterjesztést az államfő kezdeményezésére az Alkotmánybíróság megvizsgálta, és egyes passzusait alaptörvény-ellenesnek minősítette. A testület alkotmányellenesnek mondta ki, hogy a javaslat elvonja az ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben nem gondoskodik kárpótlásról. A rendelkezés emellett megfelelő kompenzációt is biztosít az értékkel bíró hulladék esetében.

Kifogásolja a Magyar Orvosok Szakszervezete, hogy az érintettek jelentős része még mindig nem kapta meg az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződéseket. Az érdekképviselet szerint a béremelés és a hálapénz kivezetése megtörténhetett volna az új szolgálati jogviszony nélkül is, ami a szakdolgozóktól és a műszaki és gazdasági területen dolgozóktól úgy veszi el a közalkalmazotti státusszal járó szerzett jogaikat, hogy azért semmilyen kompenzációt nem ad.

A korábbi évek 17 és fél százaléka helyett 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít a kormány az uniós közös agrárpolitika támogatásai mellé 2029-ig - erősítette meg az agrárminiszter. Nagy István az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az összesen 4265 milliárd forint értékű vidékfejlesztési forrás a korábbinál sokkal nagyobb mozgásteret biztosít az ágazatnak. Hozzátette: alapelveiben nem, de irányaiban változott az agrárpolitika, az összes forrás 40 százalékát környezeti célokra kell fordítani.

Újabb koronavírus-elleni oltóanyag előállításába segít be a Sanofi. A francia gyógyszercég közölte: elkezdi gyártani az amerikai Johnson and Johnson vakcináját. A Sanofi éppen ma jelentette be, hogy megkezdte a brit Glaxo-val közösen fejlesztett védőoltásának klinikai tesztelését. Ez már a második alkalom, hogy a francia vállalat saját készítménye gyártásáig átengedi a üzemeit a konkurensének.

Június 21-től a kapcsolattartás összes jogi korlátozását fel lehet oldani Angliában, ha addig teljesülnek a járvány megfékezését célzó célkitűzések és feltételek. A brit miniszterelnök a londoni alsóházban ismertette a gazdaság és a társadalmi élet újraindítására kidolgozott, négy nyitási szakaszból álló kormányzati tervet. Boris Johnson hangsúlyozta: a nyitási terv első lépéseként, március 8-án megindulhat a tanítás az összes angliai iskolában.

Büntetőintézkedések bevezetéséről döntöttek az uniós tagállamok külügyminiszterei az Alekszej Navalnij elítéléséért és bebörtönzéséért felelősökkel szemben. Josep Borrel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben elmondta: a konkrét javaslataikról a tagállamok írásbeli eljárás útján akár egy héten belül dönthetnek. Korábban a diplomata azt hangsúlyozta: Oroszország nem tartja be emberi jogi kötelezettségeit.

Az Egyesült Államokban engedélyezte Donald Trump adóbevallási és -visszatérítési, illetve más pénzügyi dokumentumainak kiadását a legfelsőbb bíróság. Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő testület tavaly már elutasította a politikus érvelését, hogy hivatalban lévő elnökként mentességet élvez a büntetőügyi vizsgálatok alól. Bár az Egyesült Államokban nem kötelezi törvény a mindenkori elnököt adóbevallása és pénzügyei nyilvánossá tételére, a 70-es évek óta ezt valamennyi elnök megtette Donald Trump kivételével.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×